Juledessert med smag af myrra, kvinde, vismænd og en nyfødt frelser

Poul Joachim Stender var lidt i tvivl om, hvad en dessert med myrra ville smage mest af: hans hustru, vismændene eller Jesus-barnet. Prøv selv præstens Fernet Branca-parfait med ingefærsirup og karamelliseret ingefær

Poul Joachim Stender har eksperimenteret med et alternativ til risalamande. Blandt andet en med den bitre drik Fernet Branca. Heri er myrra, som også vismændene medbragte julenat. De er her illustreret af Richard Hook.
Poul Joachim Stender har eksperimenteret med et alternativ til risalamande. Blandt andet en med den bitre drik Fernet Branca. Heri er myrra, som også vismændene medbragte julenat. De er her illustreret af Richard Hook. . Foto: Bridgeman Art Library/Scanpix.

Julens yndede dessert - risalamande med kirsebærsovs - har aldrig tiltalt mig. Jeg spiser den venligt og imødekommende. Men kunne aldrig drømme om selv at servere retten. Derfor eksperimenterer jeg her i adventstiden med mange forskellige desserter. Men jeg har et krav til dem. De skal have et eller andet i sig, der peger hen på julen.

Forleden kom jeg til at læse om den italienske bitter Fernet Branca. Opskriften på den er hemmelig. Men én ting må offentligheden gerne vide: Den indeholder 27 urter og krydderier, heriblandt myrra, rabarber, aloe og safran.

Og intet er mere juleagtigt end myrra. Da vismændene nåede frem til Jesus-barnet i stalden, åbnede de for deres gemmer og frembar guld, røgelse og myrra.

I modsætning til andre kvinder bruger min hustru ikke dyre parfumer.

Når hun er i Grækenland og Israel, køber hun myrra i olie, dupper det bag ørerne og på håndleddene og dufter konstant som en ortodoks kirke.

Jeg var lidt i tvivl om, hvad en dessert med myrra ville smage mest af. Min hustru eller vismændene eller Jesus-barnet. Men jeg besluttede mig alligevel for at lave en parfait med Fernet Branca.

Og for at give den kraft, styrke og sødme som budskabet om Jesu ankomst til vor verden, lavede jeg som tilbehør en ingefærsirup og karamelliserede en masse ingefærskiver. Og nu har jeg en skøn dessert. En dejlig sød-stærk blanding af jul, kvinde, vismænd og en nyfødt frelser.

NB: Den perfekte julegave, også til manden eller kvinden, der har alt - undtagen smag - er en ismaskine med kompressor. En sådan kan efterhånden fås til omkring 1000 kroner.