Julemad er også oksehalesuppe med madeira og pocherede æg

Oksen hører i høj grad også hjemme i julen. Måske stod der endda en i grotten i Betlehem

Hvorfor skulle oksehalesuppe ikke være en adventsret? Lukasevangeliet fortæller beretningen om, hvordan Jesus blev født i Betlehem. I den kristne kunst er oksen symbol for evangelisten Lukas.
Hvorfor skulle oksehalesuppe ikke være en adventsret? Lukasevangeliet fortæller beretningen om, hvordan Jesus blev født i Betlehem. I den kristne kunst er oksen symbol for evangelisten Lukas. Foto: Poul Joachim Stender.

Hvorfor skulle oksehalesuppe ikke være en adventsret? Lukasevangeliet fortæller beretningen om, hvordan Jesus blev født i Betlehem. I den kristne kunst er oksen symbol for evangelisten Lukas.

Oksen hører i høj grad hjemme i julen. Måske har der stået en okse i grotten i Betlehem, hvor Jomfru Maria fødte Jesus, og med sin hale viftet fluerne væk fra det lille barns hoved. Eller også har oksen kysset barnets fod, som der står i julesalmen ”Barn Jesus i en krybbe lå”.

Mine forældres vine havde sjove navne som Okseblod, Nonneblod og Præstetanker. Men til suppe drak de aldrig rødvin, men en tør sherry i nydelige glas. Madeira, der er en mellemting mellem sherry og portvin, er også fremragende. Den passer fortrinligt til en stærk oksehalesuppe. Når jeg har øst suppen op i mine gæsters tallerken, står der ikke kun madeira i glasset foran dem. Jeg går rundt og hælder en lille sjat madeira ned i midten af deres portion.

Hvis det er rigtigt, at julen varer lige til påske, kan man i adventstiden tillade sig at komme ægget, et påskesymbol, i oksehalesuppen. Jeg har en svaghed for pocherede æg. Det er altid spændende, om man kan få pocheret ægget, så det tager sig godt ud. Men der er også noget julegaveagtigt over pocherede æg. Den gule, flydende blomme ligger smukt pakket ind i den hvide æggehvide og venter i oksehalesuppen på at blive åbnet af suppeskeen.