Julemad med et orange pift

Brug den lille kumquat til at friske levninger fra julebordet op

Den orange kumquat-frugt kal laves til kompot og spises med en sød, krydret kage lavet på resten af risengrøden. –
Den orange kumquat-frugt kal laves til kompot og spises med en sød, krydret kage lavet på resten af risengrøden. – . Foto: Susanne Utzon.

Decembersolen får løvet til at lyse gyldent omkring huset, og et af de små citrustræer skinner om kap med solen. Træet er fyldt med orange kumquat, som det er tid at plukke, så i år skal de indgå i et forsøg på at lave god mad ud af rester fra en julefrokost.

Kumquat har sin helt egen let bitre, syrlige sødme og en eventyrlig duft. Der har gennem historien været en del diskussion om, hvorvidt de overhovedet hører til citrus-familien, men det skulle de gøre, ifølge den nyeste biologiske viden.

Frugten bliver første gang nævnt i en kilde fra 1100-tallets Kina, hvor den kaldes guldappelsin eller -mandarin. En svensk botaniker, Carl Peter Thunberg, beskrev den i 1700-tallet som japansk citrus. Senere blev den kendt som fortunella, og det hedder den stadig, blandt andet her i Italien, hvor den ligesom i Kina er et symbol på ”fortuna”. Den bliver brugt som pynt på julebordet, og man giver små kumquat-træer som held-og-lykke-gave.

De små orange bidder kan spises hele fra træet, som de er, men giver virkelig god smag i megen madlavning. De går til både fisk, lam og kylling og passer godt til juleglæder som risengrød, rødkål og and. Så levninger fra en traditionel menu kan få nyt liv med et orange pift.

Fintsnittet rødkål, rødløg og gulerod kan blandes til en salat med kumquat i tynde skiver, friskrevet ingefær, appelsinsaft, eddike og olie. Eller bland dadler, kumquat og rucola med lidt citronsaft og olivenolie og drys med parmesan.

En lækker forret er en rillette lavet på de rester, der ofte er fra den stegte and. Pil kødet fra skroget og lad det simre et par timer i ovnen med laurbær, lidt løg, hvidløg og peberkorn, dækket af andefedt. Det skal falde helt fra hinanden. Tag kødet op, findel det, smag til med salt og peber, dæk det igen med andefedtet og stil på køl. Spis på ristet brød med kumquat-kompot, som også kan bruges til en sød, krydret kage lavet på resten af risengrøden, som anbefales her.