Julemarkedet i Bruxelles er stort og mangfoldigt

Mange julemarkeder i Europa er åbent helt frem til januar og byder både på lokale specialiteter og sjove små varer

Det store julemarked i Bruxelles er et tilløbsstykke for både belgiere og turister. –
Det store julemarked i Bruxelles er et tilløbsstykke for både belgiere og turister. –. Foto: Filip Schwartz Kirkegaard.

I Bruxelles kan du finde et marked hver dag. Chatelain-markedet onsdag og Midi-markedet søndag er blandt de mest kendte, fyldt med friske grøntsager og specialiteter. Men i december overgår ét dem alle: Julemarkedet ved kirken Sainte-Catherine.

Det bedste ved julemarkedet er, at du ser, hvor mangfoldigt Bruxelles er. Der er mange forskellige typer mennesker: Lokale, udlændinge, turister, siger danske Birgitte Frederiksen, der er i gang med at tage billeder af sin søn og datter, der cirkler rundt på skøjtebanen på midten af pladsen.

Hun er gift med Danmarks ambassadør ved EU og er derfor fulgt med på flere udstationeringer rundt i verden. Det er således tredje gang, hun har en periode i Bruxelles.

Tidligere var det ikke så stort. Det vokser hvert år, vurderer hun.

LÆS OGSÅ: Hamborg er fyldt med julemarkeder

I dag er der store julemarkeder overalt i Europa. Oprindeligt stammer de fra Tyskland og den tysk-franske Alsace-region. Således er det hyggelige julemarked i Strasbourg en lille trøst for de mange EU-ansatte, der i december må forlade familien i den belgiske hovedstad for at arbejde under Europa-Parlamentets samling i Strasbourg.

Julemarkedet i den franske by byder blandt andet på glühwein, den varme gløgg-agtige vin, og choucroute, en lokal bonderet med surkål, kartofler og kogte pølser og flæsk.

Belgierne har kunnet besøge deres julemarked i 12 år. De kan også køre lidt nordpå til hovedbyen Antwerpen i landets flamsktalende region.

Eller de kan køre ind over grænsen til Køln, hvor et andet stort marked finder sted. De kan også køre lidt østpå til byernes by, Paris.

I Bruxelles blev der i gamle dage solgt fisk på julemarkedspladsen, der ligger i kort afstand af Senne-floden. Mange af varerne er lokale, men det er tydeligt, at en del af varerne, der faldbydes, er sejlet ind fra Kina eller andre lande.

Det er meget de kendte ting, man også kan finde på andre markeder, bemærker Birgitte Frederiksen.

Men her er de pakket ind og sat op, så der er en god julestemning, fortsætter hun.

Markedet, der har 200 boder, byder foruden varer som brugskunst, sjove figurer, vanter og pels på mange lokale og franske specialiteter. Der er således flere store pølseboder, der har rig variation af fyld: ged, gorgonzola, nødder, vildsvin, herbes de province, fennikel og mindst 20 andre varianter. Der sælges også lækker honning og hvidløgskogte snegle.

Bodernes ejere kommer fra hele verden, men mest fra Belgien, Frankrig, Polen og Canada. I år har den danske lakridsproducent Bülow også en bod. For børnene er der en rutsjebane, og der er også pariserhjul.

En lokal, den græsk-belgiske Fannie, står og steger løg, der skal i brød med store pølser.

Jeg arbejder normalt med madlevering, men dette er meget hyggeligere. Det er sjovere at stå i boden og tale med kunderne. Her er smukt og dejligt, siger Fannie.

Hun har arbejdet her i tre år.

Vi har den samme plads hvert år, så jeg kender også de ansatte i boderne ved siden af. Vi har en lille fest her, siger hun.

Arrangørerne bag julemarkedet fortæller, at de regner med, at halvanden million har besøgt julemarkedet, når det er færdigt. For Birgitte Frederiksen er der kun en ting, der ærgrer hende ved markedet en søndag eftermiddag.

Der er alt for mange mennesker. Der er så mange, at man næsten ikke kan se boderne!, siger hun.

Udvalgte jule-markeder i Europa