Prøv avisen
Lørdagsmad

Julen har bagt velsignet brød

Når brødet er færdigt, bliver det svøbt i et hvidt lag flormelis. Det skal symbolisere, hvordan Jesusbarnet julenat blev svøbt i hvide klæder. Foto: Poul Joachim Stender

Det tyske brød, Christstollen, burde høre ligeså meget hjemme i den danske adventstid som den adventskrans, vi overtog fra Tyskland

I adventstiden er der mulighed for at bage velsignet brød. Prøv et tysk Christstollen. Når brødet er helt færdigt, bliver det svøbt i et hvidt lag flormelis. Det skal symbolisere, hvordan Jesusbarnet julenat blev svøbt i hvide klæder. Brødet smager ligesom den bogrulle Ezekiel spiste i Det Gamle Testamente.

Der står, at den var sød som honning i hans mund. Min hustru er fra det danske mindretal i Sydslesvig. Hun er vokset op side om side med den tyske kultur. I mange år købte hun i adventstiden det velsmagende Marcipan-Stollen i Aldi. Men efterhånden har jeg fået hende til at overgive sig til mit hjemmebagte Stollen med blandt andet rom og cocktailbær. Også på andre områder er tyske juletraditioner blevet indført i Kirke Saaby præstegård.

Børnene har måtte lide med, at de først fik gaver i strømpen fra Nikolaustag, den 6. december. Det betød, at de mistede hele fem dage i forhold til deres kammerater, der hver morgen fra den 1. december kunne pakke en kalendergave ud. Jeg ved ikke, om de senere i livet skal have psykologhjælp til at leve med dette svigt. Men jeg har forsøgt at overbevise dem om, at de til gengæld, i modsætning til deres jævnaldrende, fik Christstollen allerede fra slutningen af november.