Lørdagsmad: Julesalat til efteråret

Belgien er madmæssigt meget mere end muslinger og pommes frites som for eksempel denne tunge efterårsret

Julesalat eller cikorie er langt mere udbredt i Belgien end i Danmark og bruges i en række retter som for eksempel denne ganske solide sag med ostesauce. – Foto: Jean-Paul Boyer/Iris/Ritzau Scanpix.
Julesalat eller cikorie er langt mere udbredt i Belgien end i Danmark og bruges i en række retter som for eksempel denne ganske solide sag med ostesauce. – Foto: Jean-Paul Boyer/Iris/Ritzau Scanpix.

Nå, har du så fået noget chokolade? Øl? Muslinger? Pommes frites? Vafler?

Cirka i den rækkefølge bliver der spurgt til indtaget af mad- og drikkevarer, når venner og bekendte skal høre om ens foreløbige oplevelser med det belgiske køkken.

Og jo, efter godt et par uger i landet, som jeg er flyttet til, er alle fem ting da kommet indenbords. Men det kan godt være, at det tager noget tid, inden chokoladen, muslingerne og pomfritterne igen indtages, ganske enkelt fordi de aldrig har hørt til mine favoritter. Især sidstnævnte er lidt af en skuffelse at høre for de pommes frites-glade belgiere, men smilet kommer frem igen, når de hører, at jeg elsker americain preparé – en særlig belgisk variant af tatar, der spises som pålæg på brød lidt på samme måde, som vi i Danmark spiser hønsesalat.

Apropos salat. Julesalat eller cikorie er langt mere udbredt i Belgien end i Danmark og bruges i en række retter som for eksempel denne ganske solide sag. Og for at vende tilbage til de indledende spørgsmål, så passer en øl af typen blonde fint til retten – det kan for eksempel være af de belgiske mærker Leffe, Grimbergen, Affligem, der kan fås mange steder i Danmark.