Kæmpeballon skal gøre os klogere på rummet

En ballon på størrelse med et fodboldstadion skal hjælpe astronomer med at få skarpe billeder af universet

Et nyt rumteleskop, der er udspændt under en kæmpemæssig ballon, skal blandt andet tage billeder af galakseklynger, som på billedet her. Dette er taget af Hubble-teleskopet.
Et nyt rumteleskop, der er udspændt under en kæmpemæssig ballon, skal blandt andet tage billeder af galakseklynger, som på billedet her. Dette er taget af Hubble-teleskopet. Foto: Ho/Reuters/Ritzau Scanpix.

Forskere fra USA, Storbritannien og Canada har udviklet en ny type teleskop, som skal gøre det nemmere at få knivskarpe billeder fra universets fjerne afkroge. Det skriver The Guardian.

Teleskopet kaldes SuperBIT, hvilket står for “superpressure balloon-borne imaging telescope”, på dansk et supertrykballon-båret teleskop. Hemmeligheden bag det nye projekt er en heliumballon på størrelse med et fodboldstadion. Ophængt under kæmpeballonen bliver et rumteleskop sendt 40 kilometer op over Jordens overflade, hvorfra det kan tage billeder.

Normalt får astronomer adgang til rummets hemmeligheder ved at benytte sig af teleskoper, som enten står på Jorden eller er blevet sendt i kredsløb rundt om Jorden, som det for eksempel er tilfældet med det kendte Hubble-teleskop.

Men de to muligheder er ikke uden problemer. Når lyset fra rummet passerer igennem Jordens atmosfære, bliver det forvrænget. Det betyder, at teleskoperne på Jorden ikke giver helt klare billeder. Det gør derimod de teleskoper, der kredser rundt om Jorden, men de er til gengæld utroligt dyre at fremstille, sende op og holde i gang.

Det er her, ballonteleskopet viser sig som et godt alternativ. Ligesom kredsløbsteleskoperne kan SuperBIT give klare billeder, men modsat sine jordomkredsende fætre er det ikke nær så dyrt at lave. Hvor kredsløbsteleskoperne kan koste milliarder af dollars, koster det ballonopsendte teleskop kun omkring fem millioner dollars, svarende til godt 30 millioner kroner.

Og ballonteleskopet gør det ikke blot billigere og nemmere at tage fotos af rummet, men også mere miljøvenligt, udtaler en af forskerne bag projektet. Derudover er det også nemt at lave løbende justeringer og opdateringer af SuperBIT, sammenlignet med andre typer teleskoper.

SuperBIT vil blive sendt op i atmosfæren fra New Zealand til april. Ballonteleskopets første opgave bliver at tage billeder af kollisioner mellem galakseklynger. Forhåbentligt vil det hjælpe astronomer med at blive bedre til at forstå universets mørke stof.