Prøv avisen

Kaj Munk på Slukefter Kro

Arkivfoto. Digteren og præsten Kaj Munk i sit hjem i Vedersø. Foto: A E Andersen/ Denmark

Erik Hansen fra Roskilde fortæller om sit møde med Kaj Munki dagens læser-anekdote

Det følgende har jeg ikke oplevet selv, men fået fortalt af far.

Det var i 1943, mens provst Wellejus var præst i Korup-Ubberud, og min far var medlem af menighedsrådet. Provsten havde personlige relationer til Kaj Munk, og ad den vej var det lykkedes at arrangere et møde på Slukefter Kro med Kaj Munk som taler.

Men da den tyske kommandant i Odense blev opmærksom på mødet, nedlagde han forbud imod, at Kaj Munk skulle tale. Kaj Munk foreslog imidlertid, at man fandt en anden taler, som kunne fatte sig i korthed. Efter det ganske korte foredrag blev ordet givet frit, og Kaj Munk kom med et timelangt indlæg i diskussionen.

LÆS OGSÅ: Så nøjes jeg med himlen

Efter mødet drak menighedsrådet kaffe med Kaj Munk. Her var emnet blandt andet værnemageri. Kaj Munk fortalte om tyskernes bygning af de store bunkere i Vedersø Klit, som i stor stil blev udført af lokale danskere. Han kunne godt forstå de fattige arbejdsmænd, som skaffede sig føden på den måde, men de velbjærgede bønder, som i forevejen tjente godt på at levere mad til de tyske tropper, havde han ikke noget til overs for.

Han fortalte om en aften på kroen der hjemme i Vestjylland, hvor han diskuterede emnet med en af sognets storbønder. Kaj Munk bebrejdede ham og kaldte hans adfærd for umoralsk, hvortil bondemanden svarede: Ja, pastor Munk moral er jo et, men penge er noget andet. Det fik Kaj Munk til at tage en hundredekroneseddel op af pungen og række den til bondemanden med ordene: Så sover jeg hos din kone i nat.