Kalkerpapiret overlever i de håndskrevne breve

Selvom det ikke længere er store mængder, der ryger over disken, holder kalkerpapiret stand

Esther Blichfeldt-Christensen fra Hvide Sande husker stadig, da hun i 1970 kom i lære på et lille advokatkontor i provinsen og lærte maskinskrivning på den ”hårde måde”, som hun beskriver det. Dokumenter og breve, som det var nødvendigt at have kopier af, blev skrevet med et eller flere gennemslag ved hjælp af kalkerpapir. Og skete der en skrive- eller slåfejl, var det hele vejen forfra.

I dag er det en anden verden, i hvert fald på advokatkontorerne, hvor breve skrives elektronisk på computer, ofte med stavekontrol, og kan printes ud i det fornødne antal eksemplarer. Rækker det ikke, kan man tage en kopimaskine til hjælp.

Men hvor har al elektronikken efterladt kalkerpapiret? Fabrikeres det mon stadig?, spørger Esther Blichfeldt-Christensen.

Det gør det bestemt, siger Arne Jeppesen, indehaver af Papirlageret i Kolding, der forhandler kalkerpapir.

”Vi køber det hos Pelikan i Tyskland, et solidt gammelt papir- og kontorudstyrsfirma, der har eksisteret siden 1838, og selvom vi ikke sælger kalkerpapir i rå mængder, må jeg sige, at vi sælger forbavsende meget,” siger han.

Papirlageret sælger direkte til kunderne, og af de to typer kalkerpapir, virksomheden har hjemme – én særlig velegnet til maskinskrivning og én særlig velegnet til håndskrift – er det den sidste, der er den mest populære.

”Det er mit klare indtryk ud fra det, kunderne spørger efter, at de først og fremmest bruger kalkerpapir til håndskrevne breve eller andet i håndskrift,” siger Arne Jeppesen.

Kalkerpapiret bliver desuden også stadig brugt til at overføre snitmønstre til tøj eller mønstre til træskærerarbejder.