Kan man bare sådan sige ”det ligner at” og ”bedte”?

Ordbog åbner for muligheden, hvilket giver sensible sprogbrugere hvide knoer

Kan man bare sådan sige ”det ligner at” og ”bedte”?
Foto: Morten Voigt.

På Facebook findes adskillige sproggrupper, hvor man overgår hinanden i kunsten at finde fejl, som andre begår. Det er en sportsgren, der efterhånden er blevet for nem. Men man gør også noget andet i disse grupper – man diskuterer, hvad et givent ord egentlig betyder. Det fører til lange debatter, der viser, at vores opfattelser af ords betydning er stærkt divergerende.

Ordbogselskeren undrer sig selvfølgelig over, at diskutanterne ikke bare slår det pågældende ord op, men det er klart ikke nær så hyggeligt som en god, lang snak om ord.

Denne artikel er en del af denne serie:
Sprogligt set

Som regel er ordbogen et godt sted at finde præcise svar, men kun hvis man ved, at man skal læse det med småt, som man vist siger. Det gælder især den autoriserede danske ordbog, DDO, blandt venner. DDO er en gratis, Sprognævns-autoriseret ordbog på nettet, som tigger om at blive brugt – men det er også en korpusbaseret ordbog, hvilket betyder, at den "i vid udstrækning afspejler sproget sådan som det tales og skrives af sprogbrugerne", som den selv udtrykker det. DDO er altså ikke en facitliste, og hvis tilstrækkelig mange mennesker tilstrækkelig længe siger noget "forkert", betyder det, at dette forkerte ender i ordbogen.   

Et stort dagblad brugte forleden en bøjning af bede, som mere sensible sprogbrugere opfatter som en fejl, ovenikøbet en af de grellere, nemlig bedte i stedet for bad. Men bøjningsformen findes i DDO – efterfulgt af en parentetisk bemærkning: (uofficielt). Alternativt til (uofficielt) kan det hedde: "Denne sprogbrug regnes af nogle som ukorrekt." Og det er disse små bemærkninger, det er værd at være opmærksom på – især hvis man er væddemålstypen: "Man kan ikke sige, 'det ligner at'" kunne eksempelvis være påstanden i et væddemål. "Jo, man kan så," ville den anden part måske her hævde. "Det står i ordbogen." 

Og det er ganske vist, at denne vending, der giver pedanten hvide knoer, ifølge ordbogen er en integreret del af det danske sprog: Under "faste udtryk" optræder "det ligner at" med bemærkningen: "Denne konstruktion regnes af nogle som ukorrekt." Så hvem har vundet væddemålet, hvis det var formuleret som ovenfor? Vedkommende, der hævdede, at den vending, der i manges ører lyder som de allerførste stadier af et barns sprog, findes.  Skal et væddemål om sprogbrug derfor formuleres forsvarligt, så skal det lyde sådan her: "Optræder ordet (el. konstruktionen) i DDO uden anmærkninger som de ovenfor nævnte?". 

Ifølge samme ordbog kan strække også bøjes strukket i stedet for det (korrekte) strakt, igen med anmærkningen (uofficielt); det samme gælder flertalsformen af (cigaret)skod, der ifølge ordbogen godt kan være skodder (uofficielt). Det gælder datidsformen af holde, som ifølge ordbogen hyppigt er holdte (uofficielt); og selvom dufte betyder afgive lugt, kan man ifølge DDO dufte til noget, men igen: "denne brug regnes af nogle som ukorrekt".

Er det så en nagelfast regel? Kan man regne med at finde disse korrigerende anmærkninger i DDO? Desværre ikke. Ifølge ordbogen findes flertalsformen toge uden anmærkninger. Det er hverken (uofficielt) eller "regnes af nogle som ukorrekt", så se dig godt for, før du indgår det væddemål. 

Dette er en sprogklumme. Klummen skrives på skift af forfatter Susanne Staun og seniorredaktør Henrik Lorentzen