Kan man stole på mavefornemmelsen?

Store beslutninger træffes ud fra både fornuft og fornemmelse i et sammenspil mellem mave og hjerne

 Livet er fuld af store beslutninger om, hvilken vej man skal gå. Her kan mavefornemmelsen være en hjælp.
Livet er fuld af store beslutninger om, hvilken vej man skal gå. Her kan mavefornemmelsen være en hjælp. . Foto: Shutterstock/Iris.

Livet stiller os over for mange små og store beslutninger, og hvordan vælger man rigtigt? Nogle hælder til fornuften, andre til en fornemmelse.

Men hvad er mavefornemmelsen? Den er endnu ikke bevist som en reel størrelse, og hjerne- og maveforskere har forskellige teorier.

Det er dog sikkert, at maven spiller en væsentlig rolle, når man eksempelvis vælger uddannelse, partner eller aftensmaden.

Det fortæller professor Tine Rask Licht fra DTU Fødevareinstituttet til Videnskab.dk

Hendes forskning viser, at maven er en central medspiller, når vi mærker stærke følelser, og at den kommunikerer med hjernen. Den fornemmelse kender mange måske som et sug i maven, der sandsynligvis handler om bakterier i tarmene, der sender beskeder til centralnervesystemet, som hjernen er en del af.

”De fleste kender det her med, at man kan få kvalme, hvis man ser eller hører om noget ubehageligt, eller man kan få ondt i maven, hvis man er meget ked af det,” siger Tine Rask Licht til Videnskab.dk.

Kroppens hormoner er også i spil, når vi skal vælge, fordi en stor beslutning sandsynligvis sætter gang i et område i hjernen, der minder om at stå over for en alvorlig krise eller stor fare.

Fokus flyttes fra fordøjelsesprocessen til musklerne, der gør sig parat til at slås eller flygte. Og det kan derfor føles som noget, der sker i maven ifølge Albert Gjedde, professor i neurobiologi ved Københavns Universitet.

Mavefornemmelsen hænger sammen med evolutionen og menneskets overlevelsesinstinkt, påpeger hjerneforskeren.

Store valg sætter nemlig hjernen i gang med at udsende dopamin, hjernens belønningssystem, også når det handler om mindre beslutninger end den, der afgør liv og død.

Når vi skal beslutte os for noget, formentlig dog større end valg af is til dessert, udsender hjernen dopamin, der giver en følelse af lykke, tilfredshed og velvære, til kroppen. Evolutionen har nemlig skabt os til at rykke os konstant for at sikre artens udbredelse. Derfor kan man opleve en følelse i kroppen og i maven allerede inden, vi tror, vi har taget den rigtige beslutning, mener Albert Gjedde.

Kroppen gør altså alt i sin magt for at fortælle, hvad man bør gøre i en given situation. Det er faktisk umuligt ikke at følge mavefornemmelsen, mener hjerneforskeren.

Og den fornemmelse kan man så kalde intuition, fornuft, en sjette sans eller en fornemmelse for det rigtige.