Kartoflen er kommet i unåde hos danskerne

I en undersøgelse svarer 43 procent, at en sundere kost for dem er lig med færre kartofler på middagsbordet

Nye Samsø kartofler i kartoffelavlerens hånd , Nordby , Samsø
Nye Samsø kartofler i kartoffelavlerens hånd , Nordby , Samsø.

Til trods for eksperters lovprisninger og Sundhedsstyrelsens officielle kostråd, hvor kartofler indgår som en del af de 10 kostråd, bliver der ikke levnet meget plads til den lille knoldede rodfrugt på de danske middagstallerkener. Det skriver Foodculture.dk.

Forskellige undersøgelser har i løbet af de senere år vist, at kartoflen støt og roligt er gledet ud af middagstallerkenen. Det gælder også en af de seneste undersøgelser, hvor Norstat på vegne af Landbrug & Fødevarer har undersøgt, hvordan danskerne vil ændre på deres kostvaner, hvis de skal leve sundere.

I undersøgelsen svarer 43 procent, at en sundere kost for dem er lig med færre kartofler på middagsbordet. 26 procent svarer, at de vil spise flere kartofler, mens 30 procent svarer ”ved ikke”. Med andre ord eksisterer der forvirring om kartoflen og om, hvorvidt den er sund eller ej, og det kan undre.

”Kartoflen indeholder en masse kostfibre og mineraler, og så er den faktisk en vigtig kilde til C-vitamin,” fortæller Anne W. Ravn, der er klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital samt foredragsholder og for- fatter til en lang række bøger om kost og sundhed.

Med andre ord: Flere kosteksperterne er ikke i tvivl: Kartoflen mætter godt, indeholder gavnlige vitaminer og er generelt en del af en god, sund kost.

Men hvorfor er den stakkels kartoffel så faldet i unåde hos danskerne?

Ifølge Anne W. Ravn spiller stivelsesforskrækkelse og frygten for kulhydrater en stor rolle.

”Jeg møder alt for ofte fordomme om de usunde kar-tofler, når jeg er ude at hol- de foredrag. Der er i vores samfund stor fokus på fedme og overvægt. Særligt kvinderne har et anstrengt forhold til deres vægt, og derfor er vi hele tiden på udkig efter et lavt gærde, en lille grøn pille eller en kur, der kan udrette mirakler,” siger Anne W. Ravn og pointerer:

”De sidste par år er der kommet særligt fokus på stivelse og kulhydrater, som de store syndere. For mange mennesker er den stivelsesholdige kartoffel en nem ting at se sig sur på og udelukke fra kosten. I stedet burde folk glæde sig over, at kartoflen er en af de fødevarer i Danmark, der giver mest mæthed pr. kalorie. Og desuden skal vi være realistiske om vores madindtag og erkende, at med de mange kg chokolade og lakrids, vi spiser hvert år, er det ikke kartofler alene, der bærer skylden for, at vi bliver overvægtige.”