Efterlysning: Kender du denne kirke?

En af avisens medarbejdere søger informationer om en modelkirke af træ

 Modellen af en trækirke, hvis historie endnu er ukendt.
Modellen af en trækirke, hvis historie endnu er ukendt. . Foto: Søren Kronholm.

Modeltrækirken af basilika-typen, som kan ses på fotoet til artiklen, er købt hos en marskandiser i Vanløse for ganske få penge. Butiksindehaveren havde ikke mange oplysninger om den. Dog havde han fået at vide, at der måske var en forbindelse mellem modellen og ugebladet Familie Journalen i tiden omkring Første Verdenskrig. Men hvad det nærmere gik ud på, vidste han ikke.

Kirken, der er i rimelig stand, måler 58 centimenter i bredden, er 39 centimeter dyb og 55 centimeter høj. Den ser umiddelbart ud til at være fremstillet enten professionelt eller i hvert fald af en med en vis snilde i snedkeri.

Modellen af trækirken, hvis historie endnu er ukendt.
Modellen af trækirken, hvis historie endnu er ukendt.

De store gavlvinduer i alle tre sideskibe kan åbnes, og under hvert af disse vinduer er der lavet en lem i hele skibets bredde, som også kan åbnes. Således er der under alle sideskibenes gulve et lille rum, hvor der i det ene lå et kors, som sandsynligvis har været placeret øverst på midterskibet. Desuden er der på en af lemmene en udsmykning, der forestiller en mand, der rider på et forspand med to okser, der trækker en vogn med en kvinde.

Det hvide på toppen af midterskibet ligner en form for reparation, men hvad skaden er, eller hvad materialet består af, vides ikke på nuværende tidspunkt.

Spørgsmålet er, om Kristeligt Dagblads læsere ved mere om denne basilika-model eller kender nogle personer, der sidder inde med denne viden. For eksempel om den forestiller en kirke, der findes i virkeligheden, men også enhver oplysning om modellens oprindelse er interessante.

Skriv til bagsiden@k.dk, hvis du har informationer om denne trækirke.

Indgraveret motiv på kirken.
Indgraveret motiv på kirken.