Kender du sygepasser Hansens efterkommere? Newzealændere med danske rødder leder efter slægtens redningsmand

Uden en dansksindet sygepasser med samme efternavn ville newzealandske familien Hansen ikke være her i dag. Nu jagter de ham, der reddede farfaderen under Første Verdenskrig

Til efteråret rejser newzealandske Sue Hansen til Europa i et ganske særligt ærinde. Hun håber nemlig at finde og møde efterkommere til en dansksindet sygepasser, der reddede hendes bedstefar under Første Verdenskrig. Det fremgår af en efterlysning bragt i Flensborg Avis lørdag.

Her kunne man læse om Herbert Hansen fra New Zealand, der var så heldig at møde en sygepasser, der bar samme efternavn, da han blev syg under Første Verdenskrig.

Den newzealandske soldat med det danskklingende navn endte i krigens afsluttende fase i en tysk arbejdslejr, da han blev taget til fange i den franske by Meteren. Han blev siden forflyttet til Fort McDonald udenfor den franske by Lille, og forholdene, arbejdsbyrden og maden - eller mangel på samme - endte med at gøre soldaten fra østaten dødeligt syg.

På Fort McDonald blev han derfor tilset af en sygepasser, der viste sig også at hedde Hansen. Navnefællesskabet fordrede ifølge Herbert Hansens krigserindringer et bånd mellem henholdsvis patient og sygehjælper Hansen, og patienten oplevede en markant forbedret behandling efterfølgende. Herbert Hansen fik undervejs delt med sin navnebror, at familienavnet stammer fra Slesvig, hvor en forfader for generationer siden var udvandret fra.

Sygepasser Hansen viste sig selv at være dansksindet og udtrykte håb om, at freden snart ville komme til grænselandet. Som sin sidste gestus til newzealandske Herbert Hansen fik den dansksindede sygepasser overført soldaten til et lazaret i belgiske Leuze. Og det blev formodentligt hans redning.

Efter krigens afslutning vendte den nu raske Herbert Hansen hjem til New Zealand, hvor han stiftede familie. Sønnen Frederick Hansen er i dag 90 år, og hans barnebarn Sue Hansen udtaler til Flensborg Avis, at det er et stort ønske for ham at kunne takke sygepasser Hansens efterkommere, inden han går herfra.

Men det bliver nok ikke let at opfylde det ønske. Familien ved nemlig kun, at deres slægts redningsmand hed Hansen til efternavn, at han var sygepasser i Frankrig under Første Verdenskrig og stammede fra grænselandet.

Den efterlyste Hansen-slægt skal desuden findes blandt mange tusinde krigsdeltagere, hvoriblandt knap 2000 formodes at bære efternavnet Hansen.

Læsere, der kan hjælpe Sue Hansen med den svære eftersøgning, er velkomne til at skrive til bagsiden@k.dk.