Kierkegaard og Reformationen: Viljen til frihed

Tag med Kristeligt Dagblad og Silkeborg Højskole på en uges sommerhøjskole om Søren Kierkegaard og vores forunderlige eksistens fra den 23. juli til den 29. juli 2017

 Mød blandt andre professor Jørn Henrik Petersen, lektor i litteraturvidenskab Lilian Munk Rösing og sognepræst Pia Søltoft.
Mød blandt andre professor Jørn Henrik Petersen, lektor i litteraturvidenskab Lilian Munk Rösing og sognepræst Pia Søltoft.

Mennesket er ingen abekat, som Grundtvig sagde. Men det er alligevel en sær fisk, får man lyst til at tilføje. Selvom det i år er 500 år siden, Luther gjorde op med gerningsretfærdighed og det religiøse formynderi, er vi igen havnet i et angst- og præstationssamfund.

Vi forventer ikke længere Guds straf, men straffer os selv. Vi frygter ikke længere skærsilden og den evige fortabelse, men vi ængstes mere end nogensinde for, at vi taber os selv. Derfor jagter vi stadig idealet om et ufejlbarlige liv på jord, og når det ikke lykkes, bliver vi ramt af en følelse af utilstrækkelighed.

På Silkeborg Højskole inviterer vi til en uges højskole om Kierkegaard og Reformationen. Kierkegaard ønskede ikke selv nogen reformation, men forsøgte i stedet at lære sin læser det på en gang enkle og uhyre vanskelige: at nøjes med at være menneske.

Kierkegaards afgørende bedrift bestod i at ”oversætte” Reformationen til psykologiske og eksistentielle kategorier: angst, fortvivlelse, skyld, skam, frihed, ansvar og tilgivelse. Og det er dem, vi skal undersøge.

Vi tager Kierkegaard og Reformationen op til fornyet diskussion og forfølger sporet helt op til konkurrencestaten, vores egen tid og vores egne problemer med at komme overens med viljen til frihed.

Det bliver en uge i selskab med landets fremmeste formidlere, der gør historien levende og vores egen tid relevant på ny.

Ugen kommer til at byde på et kierkegaardsk indhold i en grundtvigiansk ramme. De faglige foredrag vil bidrage med eftertanke om etik, eksistens, kærlighed og meget mere. Men eftertanken får lov at følge med over i den grundtvigianske højskoleramme af kaffe, fællessang og folkelighed. Der bliver højt til loftet og plads til historie og tradition i en uge med højskoleånd for både unge og ældre ildsjæle.

Christian Hjortkjær er højskolelærer.