Prøv avisen

Kirke bringer Hitler-klokke til tavshed

Byrådet i landsbyen Herxheim am Berg har besluttet at lade en kirkeklokke med en inskription, der hylder Adolf Hitler, blive hængende i en lokal kirke. – Foto: Uwe Anaspach/Scanpix Ritzau

En kirkeklokke med hagekors og Hitlers navn har skabt mislyde i tysk landsby. Klokken bliver hængende, men tages ud af brug

En 240 kilo tung bronzeklokke har været lidt af en byrde for indbyggerne i landsbyen Herxheim am Berg i den sydvestlige delstat Rheinland-Pfalz. Ikke så meget på grund af vægten, men fordi klokken er dekoreret med et hagekors og bærer inskriptionen ”Alt for fædrelandet – Adolf Hitler”.

I årtier har indbyggerne i den idylliske vinregion lyttet til tonerne af den lokale Sankt Jakobs Kirkes tre klokker. Men ikke før sidste sommer blev det opdaget, at en af klokkerne hylder den nazistiske diktator, som bærer hovedansvaret for mordet på cirka seks millioner jøder.

Landsbyen har lige siden diskuteret, hvad man skulle stille op med det nazistiske symbol, og efter adskillige protester og høringer stemte det lokale byråd i denne uge for at lade Hitler-klokken blive hængende.

Klokken tilhører byen og ikke kirken, så det er myndighederne, der afgør dens skæbne.

Kirken har dog allerede taget sagen i egen hånd og bragt klokken til evig tavshed, så det fremover kun er de to øvrige klokker, der kalder til bøn, skriver nyhedsmediet Deutsche Welle.

Nogle indbyggere mener, at byrådet har klokket gevaldigt i det. Sigrid Peters, kirkens tidligere organist, som var den første til at klage over inskriptionen, er foruroliget over, ”at de tillader en klokke dedikeret til en morder i kirken”, som hun siger til samme medie.

Sigrid Peters og andre indbyggere frygter, at byens ry vil blive ødelagt, og at klokken vil blive valfartssted for nynazister.

Andre mener, at man ikke skal forsøge at skjule byens historie, og ifølge byens borgmester, Georg Welker, er det bedre, at klokken forbliver i tårnet ”end, at den hænger i et museum, hvor enhver til enhver tid ville kunne stille sig foran den og tage en selfie”.

Eksperter har påpeget, at klokken er uhyre sjælden og bør fredes, og at andre kulturskatte som den ikoniske gotiske katedral i Köln også har sten med hagekors.

Klokken blev en del af den cirka 1000 år gamle kirke i 1934 – året efter nazisternes magtovertagelse – som en såkaldt politi-klokke, der skulle advare om ildebrande og senere under krigen om luftangreb.

Kirkens øvrige to klokker blev smeltet om i 1942 og erstattet efter krigen i 1951, men Hitler-klokken blev hængende. En ny mindeplade vil fremover fortælle om den tunge fortid, der knytter sig til klokken.