Kirke og flora

Tulipaner, hyacinter, mos og grene fra æbletræer prydede Sæby Kirke til familiegudstjenesten den første søndag i februar

Kirkens nyeste inventar, kræmmerhusformede metalvaser, der passer smukt ind i helheden. I baggrunden prædikestol med lydhimmel og salmenummertavle, alt tegnet af kirkens arkitekt, Jørgen Hansen Koch. –
Kirkens nyeste inventar, kræmmerhusformede metalvaser, der passer smukt ind i helheden. I baggrunden prædikestol med lydhimmel og salmenummertavle, alt tegnet af kirkens arkitekt, Jørgen Hansen Koch. –. Foto: Mette Østergaard.

Stolerækkerne i Sæby Kirke i Roskilde Stift var pyntet med nøgne grene og tulipaner ved familiegudstjenesten første søndag i februar.

Under overskriften Kirke og Flora er der tradition for to gange om året at invitere sognets beboere til at deltage i kirkepyntning. Kirke og Flora-gudstjenesten her i februar er en særlig gudstjeneste, hvor kirkens familiekor har grand finale i kirken.

Kirke og Flora-konceptet er kommet i stand som et samarbejde mellem kirken og de lokale blomsterpiger, mor og datter, Birgitte og Rikke Larsen. De to har butikken Honning og Flora, i den gamle gartnerbolig på Egholm Gods, som ligger tæt ved Sæby.

Lørdag eftermiddag før søndagsgudstjenesten var kirkens våbenhus forvandlet til blomsterhandlerens bagbutik med duft af hyacinter. Et solidt bord var placeret midt i våbenhuset, og der var fundet krukker og skåle frem til dekorationer. Kirkens præst, Helene W. Rasmussen, havde været rundt i præstegårdshaven og kom med krogede grene fra æbletræer og grene fra havens blomsterbuske. Birgitte og Rikke var klar med tulipaner og hyacinter, mos, grønne blade, oasis og blomsterpinde.

LÆS OGSÅ: Stivnede gudstjenesteformer spærrer for Guds ånd

Sæby Kirke har tilnavnet Hornsherred Domkirke, fordi dens dimensioner leder tanken mere mod domkirke end landsbykirke. Kirkens oprindelse går tilbage til 1100-tallet, hvor den blev bygget som landsbykirke i frådsten. I 1400-tallet får kirken et tårn i det vestlige hjørne, men uheldigvis vælter tårnet i 1823 og ødelægger en stor del af kirken. Kirken hører på det tidspunkt under Krabbesholm Gods, der ejes af en af Danmarks rigeste mænd, Nicolai Abraham Holten. Godsejeren tager affære, og ene mand bekoster han opbygningen af kirken til dens nuværende udseende. Sæby Kirke genopbygges omkring den gamle kirke med hjælp fra en af datidens bedste arkitekter, Jørgen Hansen Koch. Vinduerne bliver høje gotiske, og ydermurene opbygges af Flensborg-mursten. Kirkens inventar bliver fornyet. Et alterbillede bliver malet af Eckersberg, og på hovedskibets vægge opsættes gipsrelieffer udført af billedhugger H.V. Bissen.

I rum af så stor skønhed skal man fare frem med lempe, når det gælder blomsterpyntning! Og det blev der under kyndig vejledning af Birgitte og Rikke Larsen. I selve kirkerummet begrænsede udsmykningen sig til kirkebænkenes gavle ud mod midtergangen, hvor der helt traditionelt er placeret små vaser på trægavlene. Disse vaser er af nyere oprindelse og har en særlig historie. Kirken modtog fra en trofast kirkegænger en donation til kirkens udsmykning, og under inspiration fra blomsterkunstner Tage Andersen kom ideen til disse vaser, der nærmest kan betegnes som kræmmerhuse udført i messing. Kræmmerhusene passer smukt til både bænke og blomster. Denne lørdag blev der skiftevis sat en tulipan og en nøgen, spinkel gren fra en spiræabusk i kræmmerhusene. Det gav en overraskende flot virkning, og turen langs midtergangen fik karakter af en tur i alleen.

I våbenhuset var to af familiekorets medlemmer, Diddi og Birgit, dybt engageret i at få grene, tulipaner og hyacinter harmonisk placeret i to store krukker. Her blev givet gode råd og udvekslet synspunkter mellem de involverede, og det er jo netop det sjove ved at deltage. Der er altid noget at lære og noget at glædes over. Ved gudstjenesten om søndagen var de to store krukker placeret midt i våbenhuset, så kirkegængerne straks ved ankomsten blev glædelig overrasket.

Om et halvt års tid følger kirkens anden Kirke og Flora-gudstjeneste. Det er ved høstgudstjenesten, hvor blomster og overflod i stor stil kommer fra kirkegængernes egne haver. Og det kan blive som et overflødighedshorn.

Blomsterholdet foran Sæby Kirke. Fra venstre mod højre: Birgit Norring, Jette Andersen, Iddi Brøns, kirkens præst, Helene W. Rasmussen, og sidst Birgitte og Rikke Larsen. –
Blomsterholdet foran Sæby Kirke. Fra venstre mod højre: Birgit Norring, Jette Andersen, Iddi Brøns, kirkens præst, Helene W. Rasmussen, og sidst Birgitte og Rikke Larsen. – Foto: Mette Østergaard.
Æblegrene, tulipaner, hyacinter og grønne blade fra vedbend placeret for en kort stund i døbefonten foran kirkens unikke alterbillede malet af Eckersberg. –
Æblegrene, tulipaner, hyacinter og grønne blade fra vedbend placeret for en kort stund i døbefonten foran kirkens unikke alterbillede malet af Eckersberg. – Foto: Mette Østergaard.