Knogler kommer fra døende stjerne

Når en stjerne eksploderer i såkaldte supernovaer, udsendes kalk, som bruges til at lave knogler

Sådan ser en døende stjerne ud.
Sådan ser en døende stjerne ud. Foto: Wikimedia Commons.

Hvis du går og undrer dig over, hvordan det kan lade sig gøre at lave knogler, så kommer forskere nu med et lidt overraskende svar.

Ifølge en ny undersøgelse, der netop er offentliggjort i The Astrophysical Journal, skal vi en lang tur ud i rummet for at finde svaret på mysteriet om de bærende kalk-rige dele i kroppen. Derude eksploderer stjerner i såkaldte supernovaer, som udsender kalk. Masser af kalk. Faktisk stammer halvdelen af kalket i vores univers fra disse supernovaer. Det betyder, at de ting, som vores tænder og knogler er lavet af, kommer fra resterne af stjerner, der døde for længe siden.

”Disse begivenheder er så få, at vi aldrig har vidst, hvad der producerede kalkrige supernovaer,” siger Wynn Jacobson-Galan, der er hovedforfatter til undersøgelsen ifølge hjemmesiden futurism.com.

Særligt én supernova spiller en hovedrolle i opklaringen af kalkmysteriet. Det var en ekstremt lys begivenhed omkring 55 millioner lysår fra Jorden, der tiltrak det internationale astronomisamfunds opmærksomhed i april 2019. Man kunne følge, hvordan eksplosionen forsøgte at køle ned ved at fjerne energi, og her er kalciumemission en effektiv måde at gøre det på, forklarer forskerne i artiklen. Enorme mængder af kalk blev dermed sendt ud i rummet, og endda den mest kalkrige form for kalk. Det var det største omfang af kalk, der nogensinde er blevet observeret, og det blev udsendt fra kun en enkelt begivenhed, siger Jacobson-Galan om opdagelsen.

”Ved at observere, hvad denne stjerne gjorde i sin sidste måned, før den nåede sin kritiske, svulmende ende, kiggede vi på et sted, der tidligere var uudforsket,” tilføjer han.

Lysstyrken afslørede, hvor meget materiale, altså blandt andet kalk, stjernen kastede fra sig, og hvor tæt det materiale var på stjernen, forklarer han ifølge futurism.com.