I Japan bytter de kørekort for rabat på suppe

Politiet i det centrale Japan tilbyder ældre rabat på måltider, hvis de er villige til at opgive deres kørekort

Ramen-suppe med nudler er en populær spise i Japan.
Ramen-suppe med nudler er en populær spise i Japan. Foto: Matthew Mead/AP/Polfoto

Ældre bilister i den japanske landsdel Aichi, der afleverer deres kørekort til politiet, får fra i dag 15 procent rabat på ramen, en populær nudelsuppe på restaurantkæden Sagakiya.

Formålet med aftalen er at reducere antallet af trafikulykker på de lokale veje.

Rabatten kan opnås på 176 spisesteder i hele området, efter at politiet har aftalt et samarbejde med kædens ejere. Folk, der opgiver deres kørekort, får et certifikat af politiet, som giver dem adgang til en nedsat pris på en menu med ramen, ris og salat.

Dette er den seneste i en række rabatter, som politiet har taget initiativ til for at forsøge at overtale folk til at opgive at køre selv. Der er for eksempel rabat på taxa-kørsel og på offentlige svømmehaller.

En lignende ordning findes i Tokyo, hvor ældre mennesker kan få en slags certifikat, når de afleverer deres kørekort, i anerkendelse af deres mange år på vejene.

Japan har oplevet en stigning i antallet af ulykker med ældre bilister i de seneste år, hvoraf nogle har været fatale, og det har skabt en landsdækkende debat.

I sidste uge afleverede den 97-årig buddhistiske præst, Taa Shinen, offent- ligt sit kørekort i et forsøg på at opfordre andre ældre mennesker til at gøre det samme.

Han sagde, at han erkendte, at selv om han kører forsigtigt, kunne han forårsage en kollision, og tilføjede: ”Det er dumt at forsøge at beholde kørekortet bare på grund af stolthed.”