Koldinghus genindfører vinavl

Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har givet grønt lys til at genoptage tradition fra 1500-tallet

Det er ikke som vinslot, vi primært kender Koldinghus. Men hvis planerne lykkes, vil skråningerne syd for Koldinghus Staldgård her i foråret blive beplantet med omkring 500 vinstokke. —
Det er ikke som vinslot, vi primært kender Koldinghus. Men hvis planerne lykkes, vil skråningerne syd for Koldinghus Staldgård her i foråret blive beplantet med omkring 500 vinstokke. —. Foto: Dieter BetzBiofoto.

Selvom vi danskere er ganske glade for at drikke vin, må vi erkende, at vi aldrig bliver et rigtigt vinland på niveau med Italien, Frankrig, Spanien, Tyskland, USA, Australien og Chile. Men faktisk går dansk vinavl langt tilbage i tiden, og der er en stigende interesse for at finde tilbage til rødderne for de danske vinstokke.

Et tegn på denne udvikling er, at selskabet Koldinghus Vinlaug nu er klar til at genoplive en dansk vinavlstradition.

Helt tilbage i 1560 blev der dyrket vin ved Koldinghus, og nu har Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme åbnet mulighed for, at der igen kan komme til at vokse vinstokke på skråningerne syd for Koldinghus Staldgård.

Ifølge planen skal næsten 500 vinstokke fordelt over et areal på 900 kvadratmeter være klar i maj måned. Koldinghus Vinlaug har valgt at anvende vinsorterne Solaris og Orion. Orion har som enkeltdruevin vundet en lang række internationale hvidvinsmedaljer til Danmark, og begge druer er mulige at dyrke med de få plantebeskyttelsesmidler som er legale i Danmark.

LÆS OGSÅ: Kalø Slot fylder 700 år

Siden skråningerne ved Koldinghus sidst var vinmarker er der sket mange ting. Den spektakulære fæstning er omdannet til moderne museum, og det danske klima har gennemgået forandringer, der har gjort vindyrkning sværere.

Men vinbønderne i Kolding regner ikke med, at vejrforholdene vil stå i vejen for vindyrkningen.

Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har givet os lov til at placere vinmarken, hvor Christian III og dronning Dorothea havde deres renæssancehave, hvor hverken vestenvind eller forårsfrost volder problemer, fortæller oldermand Jens Andersen fra Koldinghus Vinlaug.