Prøv avisen

Kolonihave med humor og havudsigt

”Ved at tilføre landskabet noget nyt ser vi det på en anden måde,” siger kunstneren Bjørn Kromann-Andersen. – Foto: Vera Bundgaard

Billedkunstneren Bjørn Kromann-Andersens kolonihavehus på toppen af en tysk bunker er sommerens overraskende indslag for badegæsterne på Vigsø Strand i Nordjylland

Et gult kolonihavehus med flagstang og vimpel oven på en grå betonbunker fra Anden Verdenskrig – hvad i alverden er nu det? Sådan må mange gæster fundere, når de besøger Vigsø Strand i Nordjylland.

Men det er også menin- gen, forklarer billedkunst- ner Bjørn Kromann-Andersen, der er manden bag værket ”Haveforeningen Danmark”.

Installationen var et af 10 kunstværker, der sidste år blev udvalgt til Land-Shape-festivalen i Hanstholm. Land-Shape er et flerårigt projekt, der skal bringe kunsten ud i den nordjyske natur.

Bjørn Kromann-Andersen, der bor i Aarhus, tager selv imod oppe på toppen af bunkeren. Han har medbragt to stiger, så man lettere kan komme op at bese kolonihavehuset på nærmeste hold. Flere nysgerrige gæster på stranden benytter sig af muligheden, og mange smiler, når de ser huset.

”Det tog mig og fire af mine venner fire dage at sætte det op tidligere på sommeren, og dengang var der også mange, der kravlede op for at se, hvad vi lavede,” fortæller han.

”Det var mit håb, at det ville blive brugt, så det varmer mit hjerte at se det. Humor er vigtig. Det må ikke være plat, men folk skal tænke: Det var da pudsigt, det her,” siger Bjørn Kromann- Andersen.

Kolonihavehuset hedder selvfølgelig Vindblæs og er omkranset af et hvidt stakit, der ligesom huset er forsvarligt boltet ned i betonen, så det kan holde til den blæst, der hersker her. Der er stole, så man kan sidde i ”haven” og se ud over havet og de mange andre bunkere, der ligger på stranden.

Ellers er der kun klitter og ingen bebyggelse, så langt øjet rækker. Det var netop derfor, han valgte Vigsø efter at have været omkring andre steder som Løkken og Hirtshals, hvor der er bygget tættere på stranden. Kolonihavehuset skulle stå alene i landskabet – sammen med bunkerne, naturligvis.

”Huset er måske småt i det store landskab, men det fylder alligevel meget. Ved at tilføre landskabet noget nyt, ser vi det på en anden måde,” siger han.

Installationen er også Bjørn Kromann-Andersens finurlige kommentar til den hede politiske debat om bebyggelse i kystnære områder. Sjovt nok fortæller han, at det tog ham trekvart år at få vristet tilladelsen til at bygge huset ud af Kystdirektoratet og andre offentlige instanser.

Tilladelsen blev givet på den betingelse, at huset skal rives ned senest i mid-ten af september, hvilket Thisted Kommune skal sør- ge for. Alt skal bringes tilbage til udgangspunktet, og det indebærer også, at alle skruer og deslige skal fjernes fra bunkeren, der i dag betragtes som kulturarv.

Men indtil da kan kolonihavehuset med den besynderlige beliggenhed stadig opleves. Og har man mod på at kravle helt op på bunkeren, vil man se, at huset er udstyret med alt, hvad der hører et rigtigt kolonihavehus til.

Der er en sofa, spil og bøger som ”Borte med blæsten” og et ældre vægur, der hænger lige så skævt som resten af huset og slår hver halve og hele time.

”Jeg har selv haft en kolo-nihave, og den er noget typisk dansk, mens bunker- en er tysk og repræsenterer historien. Ved at blande to kulturer får man noget helt tredje,” siger Bjørn Kromann-Andersen, der også har tilføjet et fjerde element:

På gavlen hænger noget, der på afstand ligner en hjort eller måske et tyrehoved, men ved nærmere eftersyn er det et cykelstyr og en -saddel.

”En hilsen til Picasso,” siger Bjørn Kromann-Andersen med henvisning til en lignende skulptur af den berømte spanske kunstner.