Prøv avisen
Lørdagsmad

Kom pinsen i møde med en jordbærislagkage

Fisk er ikke slået igennem som pinsemad. Men måske kan en islagkage blive pinsemad, der får danskerne til at huske, at pinsen er kirkens fødselsdag

Pinsen er kirkens tredjestørste fest. Det er fejringen af Helligåndens ankomst og fødslen af den kristne kirke. Selv vandet, man sætter på bordet til pinsemåltidet, bør der gøres noget ud af.

Fyld vandkaraflerne med postevand og isklumper, og tilsæt enten en rosmarinstængel, en myntestængel, en lavendelstængel eller meget tynde, aflange agurkestrimler.

Da Jesus ankom til brylluppet i Kana, kunne han se mere i vand end vand. Han kunne se vin og lavede 570 liter vand om til 570 liter vin. Når man drikker postevand med en svag antydning af rosmarin, mynte, lavendel eller agurk, vil man også kunne se mere i vand end vand.

Danskerne har desværre aldrig fået skabt sig traditioner for særlig pinsemad. Tidligere biskop Jan Lindhardt gjorde et glimrende forsøg på at indvie et særligt dyr som pinsemad. Men det har ikke slået igennem folkeligt.

Spørgsmålet er derfor, hvad vi skal spise i pinsen.

Præsterne fortæller til konfirmanderne, at pinsen er kirkens fødselsdag, og serverer måske lagkage for dem. Lagkage er forbundet med fødselsdag. Men jeg orker ikke tunge lagkager i midsommeren. Derfor foreslår jeg, at man i pinsen satser på jordbærislagkage for at ihukomme fødslen af den kristne kirke. De røde jordbær og hindbær får forhåbentlig dem, der sætter tænderne i islagkagen, til at tænke på, på hvilken måde Helligånden kom over disciplene.

Pinse-islagkage

Bund

  • 200 gram mandler med skal
  • 200 gram sukker
  • 4 æggehvider

Bland æggehvider og sukker. Pisk det til en stiv masse. Det tager sin tid. Blend mandlerne groft, og vend dem i dejen. Tag en springform og beklæd den med bagepapir. Fordel dejen i springformen, og bag den ved 175 grader i 25-30 minutter. Afkøl bunden, så den næsten er frossen.

Fyld

  • 300 gram jordbær
  • 5 æggeblommer
  • 200 gram flormelis
  • 1 vaniljestang
  • ½ liter piskefløde
  • Friske jordbær, blåbær, hindbær og mynte efter behag

Blend jordbærrene. Pisk æggeblommer og flormelis og kornene fra vaniljestangen sammen til en luftig masse. Pisk fløden, men pas på, at den ikke bliver for stiv. Vend flødeskum med æggemassen og de blendede jordbær, og frys dejen enten i en ismaskine eller en almindelig fryser til softiceagtig konsistens.

Fremgangsmåde

Placer den afkølede mandelbund i en springform. Kom den bløde iscreme oven på. Sæt formen i dybfryseren i mindst 4 timer. Tag islagkagen ud af formen og pynt med jordbær, blåbær og hindbær og mynte, og server islagkagen med ordene: glædelig pinse!