Kong Salomons segl blomstrer

Storkonvallen, der er i familie med den mere kendte liljekonval, blomstrer i disse dage

Hvor liljekonvallen bliver kaldt dronningen blandt konvaller, kan man fristes til at kalde storkonvallen (billedet) for kongen blandt konvaller, da den også lyder navnet Kong Salomons segl.
Hvor liljekonvallen bliver kaldt dronningen blandt konvaller, kan man fristes til at kalde storkonvallen (billedet) for kongen blandt konvaller, da den også lyder navnet Kong Salomons segl. . Foto: Morten Rasmussen.

Hvor liljekonvallen bliver kaldt dronningen blandt konvaller, kan man fristes til at kalde storkonvallen for kongen blandt konvaller, da den også lyder navnet Kong Salomons segl. Det gør den efter sigende, fordi den på rod-stokken har segl-lignende mærker, som stammer fra tidligere års blomsterstængler.

Storkonvallen er en art i planteslægten konval, der tilhører aspargesfamilien. Den grønne plante med de buede stængler og klaser af hvide, duftende og klokkeformede blomster kan blive op til 80 centimeter høj. Plantens runde, blåsorte bær skal man ikke smage på, da de er giftige for mennesker. De spises derimod af fugle, der på denne vis spreder plantens frø. Tidligere har man ment, at storkonvallen havde helbredende effekt.

Storkonvallen blomstrer i maj og juni og er naturligt udbredt i løvskove i Danmark, men gør sig også godt i den naturinspirerede have. Den har en vældig grokraft, hvis den placeres i lidt fugtig jord og gerne i halvskygge. Det er en flerårig urt med krybende jordstængel.

Man kan nemt forveksle storkonvallen med kantet konval, da de ligner hinanden meget. Kantet konval har dog en kraftigere, mere vammelsød duft og bliver knap så høj.