Kongelig karrysalat

Coronation Chicken blev opfundet til dronning Elizabeth IIs kroning i 1952. Her kommer en opdateret jubilæumsversion

 I sin oprindelige form består Coronation Chicken af kold kylling serveret i en mayonnaise rørt med karry og sødet med mangochutney. Denne opdaterede jubilæumsversion har fået opdateret smagsnuancerne.
I sin oprindelige form består Coronation Chicken af kold kylling serveret i en mayonnaise rørt med karry og sødet med mangochutney. Denne opdaterede jubilæumsversion har fået opdateret smagsnuancerne. . Foto: Kaare Gade.

Det er nærmest en britisk tradition: Når myndighederne udsender tørkevarsel og indfører vandingsforbud, begynder det at regne. Det er ligesom, når man beslutter at lade paraplyen blive hjemme, bare i lidt større skala.

Da vandingsforbuddet trådte i kraft dette forår, udløste det den vådeste april, der nogensinde er registreret i Storbritannien. Det silede ned uden ophold, mens temperaturen gik i baglås på 10 grader, og geologer med desperation i stemmen forsøgte at forklare, at der var langt igen, før grundvandsstanden var tilbage på normalt niveau.

Da det blev maj, fortsatte regnen og kulden ufortrødent, og en hel forsommers bryllupper, bank holiday-barbecues og velgørenhedsbasarer skuttede sig forkølet under interimistiske presenninger på svampede græsplæner. Langsomt begyndte et skrækscenario at tegne sig: Ville syndfloden stoppe inden den planlagte fejring af Dronningens diamantjubilæum den 3. til 5. juni?

For her er en anden britisk tradition: Den lokale royale gadefest, hvor man pynter op med balloner og Union Jack-flag, slæber stole og borde ud på gaden og serverer sandwich, kager, jordbær og champagne. Midt i maj var der anmeldt 6500 gadefester i den forlængede weekend, hvor briterne fejrer Elizabeth IIs 60 år på tronen mere end dobbelt så mange som ved kronprinseparrets bryllup sidste år. Derfor åndede alle lettet op, da regnen med et trylleslag stoppede i denne uge, og temperaturen steg til 25 fugtige celciusgrader. Det er ingen garanti for, at det holder tørt næste søndag, men i det mindste vil det skyldes almindelig engelsk sommerregn, hvis sandwicherne bliver våde.

Der vil være mange engelske klassikere på fadene, men en variant er umulig at komme uden om, nemlig Coronation Chicken en kylling-karry-salat, som blev opfundet til dronningens kroning i 1952. Siden er den blevet fast inventar på pubbernes menukort, hvor den enten serveres for sig selv eller som fyld i sandwich.

I sin oprindelige form består Coronation Chicken af kold kylling serveret i en mayonnaise rørt med karry og sø-det med mangochutney. Kongelig kalorieluksus i rationeringstidens kronisk sultne Storbritannien, men 60 år senere vil de fleste nok foretrække en knap så tung udgave med flere ingredienser og smagsnuancer.

LÆS OGSÅ: Rabarbercrumble

Her er en opdateret jubilæumsversion, som smager kongeligt.