Lørdagsmad: Kongen af den indbagte mørbrad

Beef Wellington er en engelsk klassiker, men madhistorikere har ikke været i stand til at fastslå en direkte forbindelse til hertugen af Wellington, der besejrede Napoleon ved Waterloo

Beef Wellington kræver forberedelse, men det er indsatsen værd, og retten kan tilberedes dagen før og blot steges færdig før servering. Kan spises med kogte kartofler og årstidens grøntsager efter eget valg. Rosenkål og gulerødder er et godt bud – og en rødvinssovs med svampe og timian. – Foto: Bjarne Nørum.

Den lokale slagter her i London har et stort skilt udenfor, som opfordrer folk til at bestille Beef Wellington som den romantiske middag til valentinsdag 14. februar.

Beef Wellington er kongen af den indbagte mørbrad, som findes i mange forskellige udgaver.

Det kan således være en svinemørbrad pakket ind i fars og derefter butterdej, som så hygger sig i ovnen, til den er gennemstegt.

Men i dagens lørdagsmad skal vi have fat i et prima stykke oksemørbrad. Opskriften er inspireret af Gordon Ramsay og indeholder en del forarbejde.

Men det betyder også, at det meste kan tilberedes på forhånd, så retten kun skal i ovnen kort før servering.

En af udfordringerne er at få fat i vilde svampe som Karl Johan og kantareller, som har mere smag end de gængse champignoner.

Beef Wellington er en ret, som man uden problemer kan servere for en hertug – og det er naturligvis den første hertug af Wellington, Arthur Wellesley, som bliver forbundet med retten. Han var manden, der ledte de britiske styrker til sejr over Napoleon i slaget ved Waterloo i 1815.

Men som madhistorikeren Leah Hyslop har beskrevet i The Daily Telegraph, så er navnet nok mere et forsøg på at give et strøg af britisk nationalisme til en ret fra Frankrig med navnet ”Filet de boeuf en croüte”, som på dansk blot er indbagt mørbrad.