Kortlæsningens kunst er i forfald

De sidste af de traditionelle kort kendt fra klasseværelser er udrangerede til fordel for GPS-kort. –

De sidste af de traditionelle kort kendt fra klasseværelser er udrangerede til fordel for GPS-kort. – Foto: Polfoto

Tv-kanalernes omfattende vejrudsigter er i dag den sidste overlevende rest af national indoktrinering.

Det bliver svært for de generationer, der er vokset op med GPS i stedet for landkortenes opdragende elementer, skriver historiker Uffe Østergaard i denne klumme

Tanken om, at der findes ”naturlige” grænser for nationen, opstod samtidig med den udbredelse af læsekyndighed, der fulgte med bogtrykkerkunsten fra 1500-tallet. Der er nemlig tale om en overførelse af læsningens metode til forståelsen af den fysiske omverden, en særlig form for alfabetisering i form af ”kortlæsning”, som man med god ret kalder denne særlige måde at orientere sig på. Landkort læses på samme måde som tekster, måske ligefrem som om de var tekster. Hvorvidt denne særlige form for alfabetisering vil overleve GPS-revolutionen er et åbent spørgsmål.

Blandt de over 40-årige er der mange, der beklager det forfald af kortlæsningens kunst, som den nye teknologi medfører. Vi er vokset op med kortplancher i skolens klasseværelser, kort, man kunne fortabe sig i, når undervisningen blev kedelig. De sidste af disse kort er nu udrangerede til fordel for smartphones og tablets.

Man må dog indrømme, at den orientering, der kommer ud af GPS’ens anvisninger, minder om de kort, vi kender fra oldtid og middelalder. Her blev ruter angivet i dagsrejser, hvad enten det drejede sig om sejlads langs kysterne eller færdsel på landeveje,

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.