Prøv avisen

Kristeligt Dagblad stjålet på ægte Egon Olsen-manér

Den brune pakke med Egons Olsens geniale planer er et klenodie i Olsen Banden-filmene, hvor han har den under armen, når han forlader Vridsløselille Statsfængsel i filmenes intro. Her er den under armen på en Egon Olsen-figur i Yvonnes stue på Nordisk Films særudstillingen. – Foto: Jess Bang

Det var timet og tilrettelagt, men ikke genialt, da Egon Olsens berømte plan blev stjålet fra en udstilling. Med mindre tyven var på jagt efter et ældre Kristeligt Dagblad-eksemplar

Olsen Banden er på mange måder folkeeje. Den kendsgerning tog en kvinde meget bogstaveligt, da hun i weekenden åbenbart følte sig berettiget til at tage en rekvisit med hjem fra en netop åbnet jubilæumsudstilling om de tre uheldige helte i den populære filmserie.

Den blev skudt i gang i 1968, og i lørdags åbnede Nordisk Film en særudstillingom hele Danmarks røverbande.

Allerede dagen efter lidt over klokken 12.00 kom en langfingret gæst forbi, som tilsyneladende bare måtte både se og eje Egon Olsons ”geniale plan” pakket ind i brunt indpakningspapir og sejlgarn. Den lå på bordet i Yvonnes stue ved siden af en håndbajer og et lille dannebrogsflag.

Om gerningskvinden er småbørnspædagog eller socialdemokrat vides ikke, men Egon Olsons berømte skældsord om sine uduelige kumpaner ville nok passe fint til dette tilfælde.

Den ”lusede amatørs” plan om at stjæle Egons plan gik på mange måder i vasken, selvom selve tyveriet var timet, tilrettelagt og veludført klokken 12.18, hvor man på kameraet kan se en kvinde snuppe pakken ind under jakken. Men mere genialt var det så heller ikke. For ud over at være fanget på kamera og betale entréen med sit kreditkort, så er den stjålne genstand ikke engang den originale rekvisit.

Der er ingen genial plan inde i pakken, fortæller Nicklas Smedegaard Pedersen, der errundviser og medansvarlig på udstillingen.

”Kvinden troede formentlig, at hun gjorde kuppet over alle kup. Men hun er nok blevet slemt skuffet ved at se indholdet," siger han.

Med mindre tyven ledte efter en ældre udgave af Kristeligt Dagblad.

Inde bag det knitrende indpakningspapir ligger nemlig en eller flere udgaver af avisen, formentlig fra 2016. Dengang stod Viborg Museum nemlig bag en udstilling om Olsen Banden, som Nordisk Film har lånt i anledning af filmseriens 50 års jubilæum.

”Museet var formentlig i besiddelse af nogle Kristeligt Dagblad-aviser, som passede til pakken, der skal indeholde Egon Olsens geniale plan,” siger Nicklas Smedegaard Pedersen.

Om den formodede gerningskvinde og Olsen Banden-fan er tilfreds med sin fangst, vides ikke. Tyveriet er i hvert fald anmeldt til politiet, og Nordisk Film ser meget gerne, at den vigtige museumsgenstand kommer tilbage til Scene4, hvor de fleste Olsen Banden-film blev indspillet fra 1968-1998. Det er ret sandsynligt, at det vil ske hurtigt, da politiet har gode spor at gå efter.

Der er mere end 100 originale filmrekvisitter på udstillingen, der dog er beskyttede i glasmontre. Siden åbningen lørdag har der været over 1000 besøgende.

”Og blandt dem én tyv. Men det kan ikke svare sig at stjæle, ved vi fra Olsen Banden. Og i dette tilfælde er det i hvert fald et meget symbolsk udbytte,” siger Nicklas Smedegaard Pedersen, der opfordrer folk til i stedet at bestille en rundvisning med alle de gode historier.

Særudstillingen ”Olsen Banden 50 år” er åben frem til 16. december 2018. Og hvis man leder efter gamle Kristeligt Dagblad-udgaver, kan man finde dem alle i vores digitale avisarkiv her