Krysantemum fra bondehave i november

Der er ikke mange stauder, der som en særlig lyserød en af slagsen bringer lidt af sommerens glød og vækstkraft på en novemberdag

“Krysantemum fra bondehave” som buket på Gedesby kirkegård. –
“Krysantemum fra bondehave” som buket på Gedesby kirkegård. – . Foto: Mette Østergaard.

For et år siden skrev jeg om en særlig krysantemum fra haven, som har den tilbøjelighed at blomstre netop nu i november. Jeg har fået stauden for tre-fire år siden af en veninde, som sagde, at den måtte jeg have, fordi jeg har fødselsdag i november. Min veninde har selv fået den forærende, fordi hun også er født i november.

Så langt jeg kunne spore denne staude tilbage, hører den sammen med novemberfødselsdage. Det er nemt at forstå, for der er ikke mange stauder, der som denne bringer lidt af sommerens glød og vækstkraft på en novemberdag.

Stauden er som en stor marguerit med lyserøde kronblade. Jeg efterlyste blandt læserne, om nogen kendte denne skønhed. Jeg fik mange gode historier tilbage om, hvordan læserne var kommet i besiddelse af stauden, og jeg fik også mange gode navne for den. Den bliver eksempelvis kaldt ”den lyserøde”, ”Svends blomst”, ”vinterasters”, ”sommerens sidste farvel” og ”mormors blomst”. Men ingen havde købt stauden, og ingen havde fået stauden med et rigtig plantenavn, og så må man jo selv finde på noget.

Jeg fandt i første omgang også på noget, idet jeg ledte i kataloger og på nettet. Her fandt jeg en lyserød krysantemum med sortsnavnet Clara Curtis, og blomsterbillederne lignede bestemt min staude. Ganske vist stod blomstringstiden for Clara Curtis til at være september, oktober, november, hvilket er ramt noget ved siden af!

Krysantemum ‘Clara Curtis’ netop ankommet med brev fra England i juni. –
Krysantemum ‘Clara Curtis’ netop ankommet med brev fra England i juni. – Foto: Mette Østergaard

Der var brug for at ringe til en ven. Jeg ringede til Grethe B. Petersen, der gennem mange år drev Lynge Staudegartneri. I hendes gamle katalog står Clara Curtis nævnt. Men Grethe kunne straks fortælle mig, at min lyserøde staude ikke er Clara Curtis. Grethe har selv den lyserøde i sin have, og hun har oprindeligt for mange år siden fået den til planteskolen fra en bondehave. Derfor kalder hun den bare ”krysantemum fra bondehave”.

Jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at Grethe B. Petersen har ret i sin vurdering vedrørende Clara Curtis, men nu var jeg blevet nysgerrig efter af se, hvordan denne Clara Curtis krysantemum ville udfolde sig i haven, så jeg bestilte tre planter hjem.

Jeg kunne ikke finde den i Danmark, men bestilte over nettet fra England, og de var tilmed billige. Til gengæld var de meget små, da jeg fik dem sidst i juni. De kom med almindelig brevpost, en A4-kuvert, hvori der var en flad plastikboks med tre rum. De blev straks plantet ud i havens bedste jord og passet omhyggeligt. Desværre kom de ikke i blomst denne sommer, dertil var de for små, men de er vokset godt til og vil helt sikkert blomstre næste år. Ligner Clara Curtis så min lyserøde? Nej, alene på bladene og vækstformen ses det tydeligt, at der er tale om to forskellige krysantemum. Så er det på plads!

For et par dage siden er jeg tilfældigt på besøg på kirkegården ved Gedesby Kirke på Falster. På lang afstand får jeg øje på en lyserød buket krysantemum sat ved et gravsted. Det er den eftersøgte lyserøde af slagsen! På forunderlig vis får jeg kontakt til Ingeborg, som har plukket buketten, og hun kan fortælle, at stauden har stået i mange år i hendes bondehave ved Frejlev på Lolland, og at hun i tidernes morgen har fået den fra sin mor.

”Krysantemum fra bondehave” som den står mellem roser hos Grethe B. Petersen på en solskinsdag i november. –
”Krysantemum fra bondehave” som den står mellem roser hos Grethe B. Petersen på en solskinsdag i november. – Foto: Mette Østergaard

Men hvorfor er så dejlig en blomst som ”krysantemum fra bondehave” slet ikke i handelen? Det spørgsmål stillede jeg til Grethe B. Petersen. Hendes svar er meget enkelt:

”Folk kommer jo ikke i plantecentrene i oktober-november for at købe blomstrende stauder. Så det vil ikke blive nogen god forretning! Desværre er det blevet sådan, at langt de fleste planter sælges i deres blomstringsperiode.”

På den anden side, så er det at bytte planter jo en særlig fornøjelse. Planterne får en ekstra dimension, hvor blomstringstiden straks vil minde om de gode mennesker, man har fået planten af. Som tilfældet er med den lyserøde, der for nogen er ”Svends blomst” eller ”mormors blomst” eller en helt tredje kær person.

Tilbage i 1950’erne og 1960’erne var det ude på landet mange steder utænkeligt at købe stauder på planteskoler. Stauder fik man af venner, familie og naboer. Heldigvis bliver der stadig foræret og byttet stauder, og derfor har vi stadig ”krysantemum fra bondehave”, hvor navnet jo netop fortæller dens særlige historie.