Prøv avisen
Lørdagsmad

Kulinarisk juletur til Flensborg

Der er et stort udvalg af sukkersager på Südermarkt i Flensborg. - Foto Louise Dandanell Ørsted.

Har I en dag tilovers i december, kan den med fordel bruges på julemarked i Flensborg

Duften af punch, brændte mandler og fedtkogte kager blander sig med de grillede pølser. Her er savsmuld på jorden mellem boderne og et lille hornorkester, der spiller tyske julemelodier.

Stemningen er intim og hyggelig på Südermarkt, som er centrum for Flensborgs julemarked.

Hver onsdag og lørdag kan man også opleve Wochenmarkt - det store fødevaremarked på Südermarkt fra 7 til 14. Her køber vi - flensborgere - vores madvarer fra små boder. Der bliver tilbudt grøntsager, kød, fisk og delikatesser fra lokalområdet sammen med slagtilbud på årstidens frugt og grønt fra resten af verden. Kvaliteten på kødvarerne er høj, og priserne er fornuftige. Prøv den tyndt skårne røgede skinke og de hjemmelavede pølser fra Hofladen Medelby, der har en stand på torvet.

Slå et smut op ad Rote Strasse. I tidligere tider mødtes købmænd, borgere og bønder her for at handle og snakke. I dag er den brostensbelagte gade et miniaturehandelsstrøg, og vi skal ind i gårdene. I Blumenhof finder du den lillebitte Suppenlädchen, hvor du for ganske få euro kan nyde en lækker suppe. Her er åbent i hverdagene. I juletiden er Krusehof forvandlet til et lille eventyr. Gården er pyntet og fyldt med gæster, der dagen lang kigger på glaskunstneren, nyder en punch eller en vaffel. I Braaschhof holder rom- og vinfamilien Braasch til. Ud over byens bedste punch producerer Braash rom, der drikkes uden cola, men som en avec til kaffen.

Ved Südermarkt begynder gågaden med Holm. Her er Flensborg Galleri med butikker og rige muligheder for at spise alt fra Sushi til en hurtig wrap med grøntsager.

Strøget er spækket med de små stader, der sælger punch. Og hvis man skal følge traditionen, skal man helst stoppe ved hvert udskænkningssted og sige Moin og Prost. Det er lidt af en udfordring, for staderne ligger tæt. Husk at se på bygningerne, mens I puncher. Holm nr. 43-45 er fra det 1700 århundrede og var førhen en spiritus- og sennepsfabrik. Holm nr. 19-21 er et af de ældste handelshuse fra før 1600-tallet. I holm nr. 17 ligger Borgerforeningen. Her festede Kong Frederik VII sammen med grevinde Danner under sine Flensborgophold.

I Helligåndskirken i Grosse Strasse nr. 43 møder fortid og nutid hinanden, og er der kun tid til enkelte kulturelle besøg kan man hurtigt kigge ind her. Kirken er bygget i 1386, og siden 1588 er der blevet prædiket på dansk her. Gågaden er gået over i Grosse Strasse og på Norder Markt er der hyggelige spisesteder.

Kun to minutter fra gågaden, op ad bakken, ligger Museumsberg, der rummer to museer. Er der ikke tid til kunst, kan man nøjes med at smutte forbi museerne til Alter Friedhof/Den gamle kirkegård og se Istedløven. På grund af det historiske vingesus, der er omkring den og dens enorme størrelse, er den bestemt også et besøg værd. Og når du kommer tilbage til gågaden, kan du jo snuppe en punch med Schuss.

Mutzen hedder de lækre, fedtkogte, uimodståelige kager der sælges varme i kræmmerhus med et godt drys flormelis over.

Andre læser lige nu