Prøv avisen

Kultur er også fodbold og popmusik

Fra på mandag aften kan tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen opleves som tv-vært i det nye DR 2-program ”Gadens Parlament”. Idéen er at give mikrofonen til de danskere, vi sjældent hører i debatten. – Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

På mandag debuterer tidligere SF-skatteminister Thor Möger Pedersen som tv-vært på DR 2-programmet Gadens parlament. Hans personlige kulturforbrug spænder mellem flere svært sammenlignelige genrer

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Jeg er lige blevet færdig med Bo Lidegaards En fortælling om Danmark i det 20. århundrede. Det er en fortræffelig bog, som jeg varmt kan anbefale. Den rummer en meget inspirerende gennemgang af den nyere danmarkshistorie, den kombinerer kulturelle og politiske begivenheder til at tegne et billede af os som folk. Og så er den skrevet i et sprog, som er så tilgængeligt, at den lader sig læse som godnatlæsning.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

LÆS OGSÅ:
Habermas fik stor betydning

Jeg er ikke så meget for at udpege en enkelt bog. Jeg henter inspiration i mange former for læsning. Faglitteratur om samfund, historie og økonomi, nyere danske romaner og stor klassisk skønlitteratur. Jeg synes, det er svært at vægte genrerne over for hinanden og vælge mellem så forskellige bøger som Morten Ramslands Hundehoved og Franz Kafkas Processen.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg tror ikke, det kan nås længere, men jeg har næsten lige set en meget anbefalelsesværdig teaterforestilling, Betty Nansen Teatrets opsætning af Bliktrommen. Det er en eminent historie, Günter Grass har skrevet, og opsætningen var lavet rigtig flot.

Ellers er det jo på mandag, det nye DR 2 går i luften, og det synes jeg også, jeg kan anbefale. Hvis man læser Kristeligt Dagblad, så skal man også se DR 2.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Igen er jeg ikke så meget for at pege på en enkelt oplevelse, der har rystet mig i min grundvold. Men der er ingen tvivl om, at kulturoplevelser former os, både når det er rock ved en Grøn Koncert, og når det er opera.

Hvem har du senest været til koncert med?

Som koncertgænger er jeg ret rusten. Det er meget lang tid siden, jeg har været af sted til noget, hvilket blandt andet skyldes, at jeg har en lille datter på to et halvt år. Men her i weekenden har min gode ven Andreas (Seebach, red.), også kendt som rapperen AndyOp, inviteret mig til at være med ved udgivelsen af hans nye cd. Så hvis det går godt med at forberede mit tv-program, kan det være, jeg skal ud at lufte min koncertlyst.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Jeg synes ofte, kulturdebatten handler om, at de enkelte områder efterspørger mere opmærksomhed. Jeg skal ikke gøre mig til dommer, men jeg synes ofte, der er et misforhold mellem, hvilken kultur borgerne bruger mest, og hvilken kultur der fylder i debatten. Nogle gange synes jeg, der er brug for mere anerkendelse af det store folkelige forbrug af for eksempel fodbold og popmusik. Men det betyder ikke, at de mere smalle former for kultur ikke også skal være der.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg bryder mig ikke om dødsmetal eller hardcore techno-musik. Sådan noget med en masse larm og støvletramp, det bliver aldrig mig.