Kultur og historie langs pilgrimsruten til Santiago

Tag med Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser til Santiago i oktober og oplev pilgrimsrutens magi og imponerende historie

Denne læserrejse lægger vægt på pilgrimsrutens kulturhistorie med besøg på nogle af områdets vigtigste klostre, kirker og lokaliteter. – Foto: Granada Kulturrejser.
Denne læserrejse lægger vægt på pilgrimsrutens kulturhistorie med besøg på nogle af områdets vigtigste klostre, kirker og lokaliteter. – Foto: Granada Kulturrejser.

Karl den Store havde en drøm – en drøm, der fortalte ham, at de kristnes antal skulle blive lige så stort som Mælkevejens stjerner. Karl skulle samle de kristne, slå maurerne ud af Spanien og samtidig holde pilgrimsvejen til Santiago de Compostela åben for de troende.

Denne historie samt historien om fundet af apostlen Jakobs kiste ude i det nordvestlige hjørne af Spanien – tæt ved ”verdens ende” (Finisterre) – var vigtige faktorer i de kristnes generobring af Spanien.

Pilgrimsruten åbnede muligheden for, at Europas middelaldermennesker kunne mødes og udveksle historier, kultur og varer. I vor tid har pilgrimsruten fået en fornyet betydning og mange mennesker med forskellige motiver vælger at begive sig mod Santiago de Compostela.

Denne læserrejse lægger vægt på pilgrimsrutens kulturhistorie med besøg på nogle af områdets vigtigste klostre, kirker og lokaliteter. Desuden bliver der mulighed for at vandre seks-syv kilometer flere af rejsens dage og få et personligt indtryk af egnens varierede landskaber. Alternativt til vandringen tilbydes kulturbesøg.

Udgangspunktet for rejsen bliver den nordspanske by Bilbao. Her aflægges et besøg i Guggenheim Museum før rejsen går ind i landet til pilgrimsruten.

Herefter følges denne rute hele vejen til Santiago med meget varierede oplevelser undervejs.

Oplevelserne byder på imponerende katedraler og klostre i Burgos, León og Santiago samt mere ydmyge kirker som den lave stenkirke i bjergbyen O Cebreiro med den galiciske gral.

Tilmed oplever deltagerne den intense aftensang hos munkene i Silos. Fra kirkerne går rejsen ud på ruten til blandt andet jernkorset i bjergene og Villalcázar med tempelridderne.

Rejseledere er bureauindehavere Pia Köllner og Henrik Kidmose, der begge har et indgående kendskab til pilgrimsruten.