Prøv avisen
Lørdagsmad

Kultur, pasta og kærlighed

Med en god pasta kan denne simple ret, pasta i tomat med hvidløg, chili og basilikum, blive en fantastisk oplevelse, mener vor madskribent. -

Italien er en kulinarisk supermagt. Der er så meget af det bedste mad, man kan få i verden, at landet burde hedde Eataly ligesom Roms største madsupermarked

I Italien går de unge i teatret. De ser store klassikere som for eksempel Tjekhov. Efter sidste akt går de ud og drikker god vin, spiser hjemmelavet ravioli og kysser med hinanden. Jeg betragter dem misundeligt og tænker, at de i Italien har masser af kultur, pasta og kærlighed. Jeg ved godt, at Italien også er fyldt med junkfood, og at der er tusindvis af unge, der ikke går i teatret, og at der er masser af ensomme, der leder efter en kæreste på forskellige datingsider. Men set udefra som turist er det, som om der er mere kultur, pasta og kærlighed i Italien end i Danmark.

I alt fald er der masser af madkultur i Italien. I lørdags sad jeg på en bænk ved søen i Roms store park Villa Doria Pamhilj. Mågerne skreg over mig. Mens turisterne havde ledt efter kultur i Vatikanmuseet, havde jeg ledt efter kultur i Eataly, der blev åbnet i 2012 i Roms Ostiense-bydel. Det er en madens katedral på fire etager med så mange specialiteter af italienske madvarer og hele 14 spisesteder, at jeg blev grebet af dyb andagt. På bænken ved min side havde jeg bredt nogle af mine indkøb ud til en frokost: bøffelmozzarella, parmaskinke, søde San Marzano-tomater, en sort baguette bagt med blæk og en stærk øl, som jeg havde valgt mellem 2000 forskellige øl.

Aftenen før havde jeg været i teater Vascella og set skuespillet ”Mågen” af Tjekhov. På et tidspunkt havde hovedpersonen i dramaet sagt:

”Man skal ikke fremstille livet sådan, som det er, og ikke sådan, som det burde være, men sådan, som det forekommer i drømme.”

Og med munden fuld af italiensk mad tænkte jeg: Skulle jeg fremstille livet, som det forekommer i drømme, ville jeg beskrive min frokost på bænken i den romerske park med de skrigende måger over mig.

Vi mennesker bliver uden evne til at tænke stort, hvis vi ikke får masser af kultur og kærlighed. Vi må gå regelmæssigt i teatret. Vi må kysse lidenskabeligt. Vi må arbejde for kulinarisk at have en vis form for dannelse. Men vi skal også have god pasta! Og pasta er ikke bare pasta. Jeg har forsynet mig i rigt mål i madkatedralen Eataly med den verdensberømte Gragnano-pasta. Lavet af gode råvarer og presset i bronzeforme, der gør pastaen ru i overfladen og får den til at suge sovsen til sig på en anden måde end almindelig industrifremstillet pasta. Med en god pasta kan denne simple opskrift blive en fantastisk oplevelse.