Kulturrejse til Catalonien

Tag på en uges højskolerejse og oplev Barcelona, Catalonienog Gaudí med Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser den 8.-15. september 2020

Denne rejse til Catalonien har særlig fokus på den verdenskendte arkitekt Antoni Gaudí og 1800-tallet, hvor Barcelona blev en af Europas vigtigste industribyer. –
Denne rejse til Catalonien har særlig fokus på den verdenskendte arkitekt Antoni Gaudí og 1800-tallet, hvor Barcelona blev en af Europas vigtigste industribyer. – Foto: Granada Kulturrejser

Velkommen til en uges højskolerejse med fokus på catalansk kultur, byen Barcelona og arkitekten Antoni Gaudí. Hele ugen er basen et hotel, som ligger dejligt i vinlandet tæt på ”vinhovedstaden” Vilafranca del Penedès og med under en time til Barcelona. Hotellet er familieejet, serverer rigtig gode lokale retter tilsat udsøgte vine fra området, her er pool og et velegnet lokale til foredrag og morgensang.

Rejsen har særlig fokus på den verdenskendte arkitekt Antoni Gaudí (1852-1926) og 1800-tallet, hvor Barcelona blev en af Europas vigtigste industribyer. Den store velstand og det ekspansive byggeri skabte livsgrundlag for langt over hundrede arkitekter med Gaudí i spidsen.

Arkitekterne arbejdede inden for den nye stilretning kaldet ”catalansk modernisme”, som er beslægtet med både jugendstil og art nouveau. Rejsen inkluderer en række af disse arkitektoniske mesterværker, men giver også en dybere forståelse for baggrunden for arkitekturen, kulturen og den catalanske nationalisme, som trækker tråde frem til den aktuelle situation.

Første dag går turen til Reus, hvor Gaudí er født, og hvor der ligger et center, der mesterligt introducerer filosofien bag arkitektens virke.

Desuden inkluderer rejsen to dagsudflugter til Barcelona. I første omgang med besøg i det gotiske kvarter og ved den berømte kirke Santa Maria del Mar, kendt fra romanen ”Havets katedral”.

I centrum af byen besøges også Palau Güell, der er et eksempel på Gaudís tidlige stil. Næste dagsudflugt til Barcelona er med fokus på området uden for den gamle bymur. Det var i dette område, kaldet Eixample (udvidelse), at de mange modernistiske arkitekter fik mulighed for at udfolde sig. Her gælder det især boligkomplekset La Pedrera og den smukke katedral La Sagrada Familia.

I løbet af ugen bliver der også lejlighed til at opleve andre aspekter af Catalonien: Besøg på et vinhus, som fremstiller den catalanske champagne, kaldet cava, besøg på det hellige bjerg Montserrat samt det gotiske kloster Poblet, som Gaudí beundrede og var meget påvirket af.

Endelig går turen ud til Middelhavet til den smukke kystby Sitges.

Velkommen til det hele!

Henrik Kidmose, bureauindehaver og tidligere højskoleforstander