Kunsten at flytte en dinosaurus

Det 17 meter lange dinosaurusskelet, som Statens Naturhistoriske Museum købte på auktion i London for nylig, skal nu fragtes hjem til Danmark.

0Dinosaurusskelettet ”Misty” er snart på vej til Danmark som et samlesæt i nummererede kasser. Det bliver lidt som at bygge et Lego Starwars-sæt at samle knoglerne, mener en ansat på Statens Naturhistoriske Museum. –
0Dinosaurusskelettet ”Misty” er snart på vej til Danmark som et samlesæt i nummererede kasser. Det bliver lidt som at bygge et Lego Starwars-sæt at samle knoglerne, mener en ansat på Statens Naturhistoriske Museum. –. Foto: Summers Place Auctions.

Enhver, der har prøvet at flytte, ved, hvor besværligt det kan være.

Og sådan må det også være for de ansatte på Statens Naturhistoriske Museum, der har fået til opgave at tage til London for at hente skellet af det 17 meter lange dinosaurusskelet Misty hjem til København som samlesæt i kasser.

Lige nu står den enorme langhalsdinosaur opstillet hos det auktionshus i London, hvor museet købte det for 4,3 millioner kroner.

Men det bliver ikke nødvendigt at hyre et hangarskib for at få det til Danmark, forklarer Anne Strager fra Naturhistorisk Museum til P4 København.

Man pakker knoglerne ned hver for sig, putter dem i kasser med navn på og flyver dem til København, forklarer Hanne Strager, der sammenligner flytningen med en almindelig nedpakning af habengut fra et hus.

LÆS OGSÅ: Det er blevet tid til at fløjte

For ligesom man skal passe ekstra på porcelænet, når man flytter sine egne ting, er der også forskel på, hvor nemt dinosaurusknogler kan gå i stykker:

Nogle af delene er så store, at de ikke er skrøbelige. For eksempel er en lårbensknogle meget større end mig, så den sker der ikke noget med. Men nogle af knoglerne er meget skrøbelige og meget tynde. Derfor bliver Misty pakket i specialbyggede flyttekasser og hver del pakket godt ind i små kugler, forsikrer Anne Strager.

Derefter bliver kunsten bare at samle dinosaurens knogler igen, så den til efteråret kan blive trækplaster for besøgende på museet herhjemme.

Hver eneste knogle har et nummer, så vi ved præcist, hvor den skal sidde henne i skelettet. Det er lidt somat bygge et Lego Starwars-sæt. Så bygger man detop stille og roligt fra enende af, forklarer Hanne Strager.

De 4,3 millioner kroner til at købe fossilsamlesættet Misty for kommer fra Det Obelske Familiefond.