Kurt Strand: Splitsekunder kan afgøre, hvordan dit liv kommer til at se ud

Med ét mistede journalist Kurt Strand en række arbejdsopgaver, da landet lukkede ned. Men tomrummet må gerne være der, for i dét åbner sig nye muligheder

Kurt Strand, født i 1955, er selvstændig journalist og studievært og har skrevet mediekommentarer i Kristeligt Dagblad siden 2011. – Foto: Mette Frandsen.
Kurt Strand, født i 1955, er selvstændig journalist og studievært og har skrevet mediekommentarer i Kristeligt Dagblad siden 2011. – Foto: Mette Frandsen.

Hvad er det værste ved denne tid?

For mig personligt er det bedste, at jeg for en måned siden har fået et barnebarn – og det værste, at der endnu går noget tid, før jeg kan møde hende, fordi hun bor på Bali. Generelt er det svært, at man ikke kan ses med dem, man gerne vil se. At der er begrænsninger for, hvad der kan lade sig gøre. Jeg er ikke imod begrænsningerne, men jeg tror, at det er voldsomt for mange af os ikke frit at kunne vælge, hvor mange der skal sidde omkring et bord, om vi vil gå i biografen eller på museum.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Det tror jeg er at have oplevet, at ikke alt er så forudsigeligt, som vi forestiller os. Vi har en idé om i vores moderne tid, at når problemer dukker op, kan vi løse dem, fordi vi har overskud, muligheder og teknologiske fixes. Det er nok en meget sund aha-oplevelse for os alle at mærke, at vi er sårbare.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig under pandemien

Paul Austers mammutroman ”4321” fra 2017 er historien om drengen Archibald Ferguson, men fortalt i fire parallelle forløb, der udvikler sig forskelligt på grund af de valg, han eller andre træffer. Formen illustrerer, at livet ikke er en given størrelse. Det er fascinerende, at splitsekunder kan afgøre, hvordan dit liv kommer til at se ud – om du er det forkerte eller rigtige sted på det forkerte eller rigtige tidspunkt. Som journalist er det også interessant at tænke over, at de valg, jeg træffer i min skildring af en situation, historie, person eller begivenhed, påvirker, hvordan den virkelighed tager sig ud.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

Under corona har der været opgaver som selvstændig, jeg pludselig ikke længere havde: foredrag, kurser og så videre. Det har tvunget mig til at komme ned i gear, har givet luft og plads til noget andet, og det må der faktisk gerne blive ved med at være. Det kan lyde underligt, for som selvstændig skal man helst have en fuld kalender. Jeg er 65, og selvom jeg ikke ønsker at holde op med at arbejde, har jeg måske en ambition om at arbejde mindre. Jeg håber, at tiden til at læse flere bøger kan integreres i tiden på den anden side af corona. Nu har jeg så vidst siden januar, at vi skulle stoppe ”Mennesker og medier” (DR P1’s mediemagasin, red.) til juni. Det giver en kalender, der er mere tom, end jeg lige havde forventet. Men det åbner også for nogle nye muligheder, som måske eller måske ikke bliver til noget.

Hvad er det bedste råd, du vil give andre til at komme igennem coronatiden?

Jeg synes, det råd, vi som borgere i samfundet skal give til hinanden, er: Ro på nu. Man fornemmer en voksende irritation over nedlukningen, og på Christiansborg kører man en konkurrence om at være dem, der tør åbne mest på én gang. Man kan sikkert i bagklogskabens lys finde ud af, at noget var lukket længere, end hvad nødvendigt var. Men når jeg ser på, hvordan det er gået og går i andre lande, kan det vise sig at være fornuftigt.

Hvad glæder du dig til, når Danmark åbner op igen?

Som noget af det allerførste vil jeg glæde mig til en fredag eftermiddag at sidde med nogle gode venner på kajkanten ved Christianshavns Kanal ved Sofiekælderen og drikke et par gode skummende, kolde fadøl og sige goddag til foråret.