Prøv avisen

Kvinde ville betale bil med penge trykt på printer

Foto: Iris

En tysk kvinde risikerer at komme i fængsel efter at have givet en bilforhandler 100.000 kroner i falske sedler. Også Danmark har været vidne til spektakulære sager om falskmøntneri

Nogle af os drømmer nok indimellem om at kunne trykke alle de penge, vi har lyst til at bruge. Andre gør alvor af det.

I hvert fald besluttede en kvinde i Tyskland sig for, at det ikke skulle blive ved drømmen. Fredag i sidste uge besøgte den 20-årige kvinde en bilforretning i den sydvesttyske by Kaiserslautern. Planen var at køre væk i en ny bil, men i stedet blev hun kørt væk i en politibil. Kvinden ville købe en bil kontant, men under købet bemærkede forhandleren, at pengesedlerne, som udgjorde – eller rettere havde til hensigt at udgøre – godt 100.000 kroner, var falske. Det var nu heller ikke, fordi det krævede det store detektivarbejde, skriver Deutsche Welle. For kontanterne, som skulle forestille 50-eurosedler og 100-eurosedler, var blevet printet på en almindelig blækprinter og på almindeligt printerpapir. Efter at have ransaget kvindens hjem i den nærliggende by Pirmasens meddelte politiet, at de havde fundet en printer fuld af nyprintede ”pengesedler”. Sagen ligner en vittighed, men for den kvindelige gerningsmand kan den ende temmelig skidt. Ifølge det tyske føderale kriminalpoliti, BKA, kan det at ”efterligne penge med det formål at markedsføre dem” give mindst ét års fængsel.

Professionelle møntfalsknere bruger meget sofistikeret udstyr, men også amatører kan nemt få adgang til falskmønterudstyr på internettet,” lyder det fra BKA ifølge Deutsche Welle. 50-eurosedlen er den, der oftest forfalskes. Ifølge BKA blev der i Tyskland registreret tusindvis af tilfælde af falskmøntneri i 2018. Næsten 100.000 sedler til en værdi af mere end 127 millioner kroner blev fjernet fra omløb. Herhjemme kunne medierne for 15 år siden berette om opklaringen af Danmarkshistoriens største falskmøntneri, hvor nogle mænd havde fremstillet 3,5 millioner kroner i falske 1000-kronesedler. Falskmøntneriet blev opdaget, da et værtshus i Stege på Møn indleverede penge til den lokale bank. Særlig kendt er Niels Heidenreich, som i 1788 blev arresteret for falskmøntneri og fik en dødsdom, men siden blev frigivet – hvorpå han i 1802 stjal og omsmeltede Guldhornene.