Lad de grove melsorter blive i køkkenskabet og bag et hit som Hilda Heick

Det lykkedes Hilda Heick at videregive opskriften på sine klassiske boller. Og nu giver Kristeligt Dagblad opskriften videre til de bageglade læsere

Hilda Heick har forsynet sin svigersøn med opskriften på hendes udgave af en klassisk bolle bagt på hvedemel.
Hilda Heick har forsynet sin svigersøn med opskriften på hendes udgave af en klassisk bolle bagt på hvedemel. Foto: Fra bogen.

I min reol står en bog med 50 oplevelser, børn bør have i naturen. Listen strækker sig fra det helt basale som at gå en tur og klatre højt i et træ til at fange en krabbe. Jeg kunne skrive en liste over 50 madoplevelser. alle børn bør have. Det vil handle om at spise jordbær direkte fra planten, bide i sure æbler og komme hjem til duften af nybagte boller.

Jeg hiver jævnligt brød ud af ovnen. Ganske flot surdejsbrød med mere eller mindre grove meltyper, men jeg kan konstatere, at min familie har et blødt punkt for boller, hvor kernerne er blevet i skabet, og hvor der er smør og mælk i dejen. Det er forbløffende, hvor hurtigt 12 boller kan blive spist.

Og sådan var det også en fredag morgen, før pandemien greb om sig, hvor kokken og kogebogsforfatteren Jesper Vollmer havde været tidligt oppe for at bage. Han markerede udgivelsen af kogebogen ”Klub Vollmer – den levende kogebog” fra Politikens Forlag ved at invitere til morgenmad i sit hjem i Holte nord for København. Samme dag udkom hustruen Annette Heicks bog ”Datteren”. Jeg havde interviewet hende, og hun havde inviteret mig til deres fælles reception, hvor ægtefællens bud på brunch ville blive serveret. Og det var et fad med runde, gyldne boller, som fik folk til at stå i kø den morgen.

I køen stod også sangeren Hilda Heick, som var kommet for at fejre datteren og svigersønnens bogudgivelser. Nok er Jesper Vollmer kok, men de klassiske boller, som Hilda Heick har bagt i årevis, skulle med i kogebogen, og flere af gæsterne havde hørt rygter om Hilda Heicks klassiske boller.

Mens Hilda Heick stod i kø til fadet med brød, fortalte hun, at hun havde tilbudt at hjælpe med at bage til morgenmaden, men svigersønnen havde insisteret på at gøre det selv. Da Hilda Heick stod med en smurt bolle i hænderne, kunne hun konstatere, at det var lykkedes ganske godt at give opskriften videre til næste generation.

Hildas boller

  • 2,5 deciliter mælk
  • 50 gram gær
  • 50 gram sukker
  • 75 gram blødt smør
  • 1 æg 1 teske kardemomme
  • 1 teske salt
  • 500 gram hvedemel
  • 1 æg samt 2 spiseskeer vand til pensling
  • Lun mælk i en gryde, til den er fingervarm, og kom den i en røreskål. Rør gæren ud i mælken. Tilsæt sukker, smør, æg, kardemomme og salt. Ælt melet i, og fortsæt til dejen er glat. Det tager fire til fem minutter i en røremaskine. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i en times tid. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Form dejen til 12 boller, og pensl dem med æggeblandingen, inden de bages midt i ovnen i cirka 12 minutter. Bollerne går godt med en god marmelade til.