Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Her er 10 dystre litterære klassikere til de mørke aftener i efterårsferien

Grænsen mellem det onde og gode er udflydende i de klassiske litterære gysere såsom ”Frankenstein”, her filmatiseret i 1931 med Boris Karloff som monsteret. – Foto: Universal Studios Home Entertainment/Ritzau Scanpix

De lyse aftener er forbi. Bagsiden har udvalgt en række dystre klassikere til de mørke aftener i ferietiden

Mørke aftener og efterårsferie kalder på en god lænestol, et tæppe og en stak gode bøger, der passer til årstiden. Og hvorfor ikke benytte sig af litteraturhistoriens dystre klassikere, der altid ligger og venter.

Selvom nogle af bøgerne er skrevet for 200 år siden, kan de stadig forhøje pulsen og sætte gang i ubehagelige forestillinger. For det vrimler med dobbeltgængere, oprørske enspændere og person-spaltninger i de klassiske litterære gysere. Den menneskelige fornuft kommer til kort, virkelighed bliver til mareridt og idyl til kaos.

Sæt telefonen på flyfunktion, tænd stearinlysene og lad den litterære uhygge krybe frem fra disse udvalgte klassikere.

”Hjertet, der sladrede” af Edgar Allan Poe (1843)

Fortælleren bor i et stort hus sammen med en gammel mand med et blegt gribbe- agtigt øje, der driver fortælleren til vanvid. Han forklarer, at han lider af et meget overfølsomt nervesystem, men hvad er sket i det store hus, og hvorfor har han så travlt med at fortælle, at han ikke er gal?

”Frankenstein” af Mary Shelly (1818)

Det lykkes videnskabsmanden Victor Frankenstein at sætte legemsdele fra døde mennesker sammen i sit laboratorium og sætte liv i dem. Han døber sin skabning Adam, men skræmmes hurtigt over, hvad han har skabt. Adam bliver tvunget til at flygte og må leve en tilværelse som udstødt og ensom vanskabning.

”Kældermennesket” af Fjodor Dostojevskij (1864)

Fortælleren i ”Kældermennesket” er en patetisk, selvoptaget excentriker, der væmmes ved menneskene og deres naive tro på fornuften, fremskridtet og det gode. Derfor har han isoleret sig i en kælder for at dyrke sin egen elendighed. Han indleder romanen med at erklære: ”Jeg er et sygt menneske… Jeg er et ondskabsfuldt menneske. Et utiltalende menneske”, og sådan fortsætter hans rablende monolog.

”Billedet af Dorian Gray” af Oscar Wilde (1890)

Oscar Wildes eneste roman ”Billedet af Dorian Gray” er en dyster og smuk fortælling om Dorian Gray, en ung, forfængelig mand fra Victoriatidens London, der indgår en pagt om evig ungdom, mod at hans selvportræt ældes i stedet for ham selv. Men sådan en pagt vil vise sig at have fatale konsekvenser.

”Gengældelsens veje” af Pierre Andrézel (pseudonym for Karen Blixen) (1944)

Karen Blixens gotiske fortælling følger to unge kvinder, der kommer i huset hos en pastor og hans kone. Ægteparret tager pigerne til sig som deres egne døtre, men under den tilsyneladende fred og idyl gemmer sig en lyssky historie om hvid slavehandel.

”Skruen strammes” af Henry James (1898)

En ung præstedatter flytter ind for at passe to forældre-løse børn på et stort, gammelt gods. Langsomt begynder præstedatteren at ane tilstedeværelsen af nogle ukendte mænd og kvinder, og en tavshed indhyller deres hverdag. En psykologisk gyser, hvor grænsen mellem virkelighed og mareridt bliver udflydende.

”Spillelærerinden” af Elfride Jelinek (1983)

Seksualiteten er farlig i Jelineks bog om en 40-årig klaverlærerinde, der lever i en klaustrofobisk lejlighed sammen med sin mor og får et forhold til en af sine elever. Relationerne balancerer på en hårfin grænse mellem lyst og vold, kærlighed og had.

”Dracula” af Bram Stoker (1897)

Den unge sagfører Jonathan Harker tager til Transsylvanien for at gennemføre en handel for grev Dracula. Der sker mange mystiske hændelser på grevens slot, og tilbage i England eskalerer uhyggen. Bram Stoker baserede vampyrgreven Dracula på prinsen Vlad III Dracula (1431-1476) af Transsylvanien (det nuværende Rumænien).

”Rosemarys Baby” af Ira Levin (1967)

Guy og Rosemary Woodhouse, et ungt og succesfuldt ægtepar, flytter ind i en lejlighed, og snart er Rosemary gravid. Men idyllen slår hurtigt om i mistro og kaos, og den omsorg, Rosemary og hendes barn får, er ikke nødvendigvis godartet.

”Dr. Jekyll og Mr. Hyde” af Robert Louis Stevenson (1886)

Den anerkendte videnskabsmand Dr. Jekyll eksperimenterer med en mikstur, der skal skille hans gode sider fra hans dårlige. Men den onde side spalter sig til sin egen krop og navnet Mr. Hyde. Et ægte dobbeltgængergys.