Lad farverige linser spille hovedrollen i måltidet

Noget af det vigtigste, når det kommer til bælgfrugter som linser, er at sikre, at de er den rette slags, som ikke er melede og koger ud

En varm linsesalat med småtskårne grøntsager er supersundt tilbehør, som går perfekt til lam eller laks.
En varm linsesalat med småtskårne grøntsager er supersundt tilbehør, som går perfekt til lam eller laks. Foto: Bjarne Nørum

I dagens lørdagsmad skal vi have et stykke lammesteak. Kødet skal blot marineres med lidt olivenolie, eventuelt rødvin, salt, peber, frisk rosmarin og hvidløg.

Kødet steges på en grillpande eller grillen, så det er så rødt, medium eller gennemstegt, alt efter ønske.

Vi er vant til, at kød, fjerkræ og fisk er det centrale, som et måltid bygges op om.

Men her er det tilbehøret, der spiller hovedrollen i form af linser. Linser har ofte et dårligt ry – for det kan hurtigt blive til en udkogt, klæbrig affære.

Men det handler om at finde de rette linser – og det skal ikke være de røde og gule linser, som ofte bruges i gryderetter og indiske karryretter. I stedet skal vi have fat i de dybt mørkegrønne linser fra franske Puy.

Linserne fra Le Puy er af EU udnævnt til at være et beskyttet geografisk produkt, hvilket vil sige, at produktet kun kan komme fra et bestemt område. Samme beskyttelse gælder eksempelvis også for danske Danbo-oste og Lammefjordsgulerødder.

I området omkring Le Puy, som ligger mellem Lyon og Montpellier i det sydlige Frankrig, har landmænd dyrket linser i over 2000 år, og den særlige kvalitet forklares blandt andet med den vulkanske jord i området, som giver dem en let pebret smag og ikke mindst evnen til at holde formen og ikke koge ud. Af samme grund koster de også mere end andre linser, men de er absolut prisen værd.

Ernæringsmæssigt hører linser også til på den helt sunde side med et højt indhold af protein og kostfibre. Hertil kommer B-vitaminer samt mineralerne kalium, fosfor, jern og zink.

Dagens ret er supersund, da det er linser med småtskårne pandestegte grøntsager. Det kan være alt fra gulerødder, peberfrugter, squash, blegselleri til selv skorzonerrødder. Jo flere farver, som eksempelvis gule squash, jo bedre. Det er også en god måde at rydde grøntsagsskuffen i køleskabet. Tilbehøret behøver ikke at være lam. Jeg bruger også den varme linsesalat til dampede eller pandestegte laksebøffer.