Lad friske grønne bønner danne krans om en rosette af hellefisk

Når man ikke bor i Danmark, så er den delikate røgede hellefisk ikke lige til at få fingre i

Røget hellefisk er svær og dyr at få fingre i, når men ikke til dagligt bor i Danmark, og hellefisken smager mere interessant end røget laks.
Røget hellefisk er svær og dyr at få fingre i, når men ikke til dagligt bor i Danmark, og hellefisken smager mere interessant end røget laks. . Foto: Bjarne Nørum

”Mine bønner hjælper ikke, de er også alt for små."

Sådan synger Bjørn Tidemand i den gamle Giro 413-favorit "Den unge gartners morgensang".

Men bønnerne virker i dagens lørdagsmad, hvor de bliver strøet med let hånd rundt om røget hellefisk.

Man kan sige, at det ikke er en avanceret ret. Men hvor røget hellefisk er noget dagligdags i danske supermarkeder, så er fisken ikke sådan af finde i britiske supermarkeder, hvor det røgede udvalg primært består af laks og makrel, så det er med at slå til, når man er på besøg i Danmark. Det er muligt at finde røget hellefisk i specialforretninger, men så er fisken også usædvanlig dyr.

Hellefisken hører til i flynder-familien, og kan blive en ordentlig krabat med en længde på én meter og en vægt på 20 kilo. 

Fisken, der ender i Danmark, er fanget i Nordatlanten, og bliver røget på Grønland, før de delikate skiver finder vej til Danmark. 

De fine skiver passer perfekt til en forret, og Royal Greenland har masser af serveringsforslag på deres hjemmeside. 

I dagens lørdagsmad bliver hellefisken anrettet i midten af en grøn bønnesalat, som i al sin enkelthed består af en balsamico-baseret dressing med rødløg, kogte æg og små tomater. 

Hellefisk med bønnesalat er let, hurtig og ikke mindst festlig.
Hellefisk med bønnesalat er let, hurtig og ikke mindst festlig. Foto: Foto: Bjarne Nørum

Det er nu her i sensommeren, at det er højsæson for friske grønne bønner, men de kan købes året rundt. Grønne bønner kan ikke spise rå – men på den anden side skal de heller ikke være alt for slatne. Så blancher dem i cirka fire minutter i letsaltet vand, og kom dem derefter i iskoldt vand, så der stadig er bid i dem.

I dagens udgave er der brugt almindelige hårdkogte æg. Men skal det være mere festligt, så kan man vælge vagtelæg, som blot koges i tre minutter, så blommen ikke bliver helt hård.