Prøv avisen
Lørdagsmad

Lad januar gå i banankage

Sådan ser den færdige kage ud. Foto: Ditte Ingemann

Overmodne bananer og mørk chokolade gør denne ”grønne” kage til en langstrakt nydelse

Den sidste af julens vaniljekranse er spist, og det samme gælder brunkagerne, så der må skaffes nye forsyninger af sødt til eftermiddage, som stadig er mørke. I denne uge, hvor der hver eftermiddag er vendt børn hjem med kolde hænder og mere eller mindre regnvådt tøj, har en intens chokoladebanankage ledsaget teen.

Jeg er gået ind i 2018 med et forsæt om hver dag i året at nyde chokolade. Jeg havde samme forsæt året før, og modsat andre fortsæt kan jeg holde det. Og gør det med glæde.

Flere har set lidt undrende på mig, når jeg har nævnt den daglige chokolade, men der er en dybere mening med det velsmagende forsæt. Det lille chokoladeritual er en pause og påmindelse om alle årets dage at tage sig tid til at standse op og nyde chokoladen.

Denne kage er perfekt til denne plan, for der skal bruges langt mere chokolade end mel. Resultatet er en tæt kage, som holder sig godt på køl. Opskriften er hentet fra bogen ”Pixi bager grønne kager” skrevet af kagekompetente Christel Pixi Hielscher og Søren Ejlersen fra Aarstiderne.

Selvom titlen siger ”grønne kager”, er der ikke tale om såkaldte helsekager, men bagværk, hvor der ikke er holdt igen med grøntsager, frugter, bær, nødder, æg og smør. Fondant og farvestoffer er man fri for.

Og denne intense chokoladekage har så at sige en grøn pointe indbygget:

Til kagen skal man anvende bananer, hvor skrællen nærmest er blevet brun; de bananer, man ellers kan have svært ved at finde anvendelse for. Kagen bliver bedst af at stå til næste dag, så chokoladen kan sætte sig.