Læser: Hvordan redder jeg min vinstok?

Planteskolens råd skal følges, men man kan gøre mere for sine vindruer, lyder et råd fra vores haveekspert

En læser spørger, hvad hun gøre for at redde sin vinstok, som er blevet ramt af skimmelsvamp.
En læser spørger, hvad hun gøre for at redde sin vinstok, som er blevet ramt af skimmelsvamp. . Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

”Kan I hjælpe mig med et godt råd?”, skriver læser Grethe Mikkelsen til Bagsiden i en henvendelse til avisens haveeksperter.

”For tre år siden kom der skimmelsvamp i min 20 år gamle vinstok i drivhuset. Jeg fulgte råd fra planteskolen: vanding, udluftning, sprøjtning med atamon. Intet hjalp!

Nu har jeg fjernet drivhuset og ledt vinstokken op ad en pergola. Den trivedes fint i den varme sommer, men der kom igen skimmelsvamp, der ødelagde de blå druer og løvet.

Spørgsmål: Hvad skal jeg gøre for at redde min vinstok og søde druer?”.

Sådan lyder henvendelsen fra Grethe Mikkelsen.

Haveekspert Bjarne Nielsen Brovst svarer:

”Vi har jo mange vinstokke i begge vores haver. Herligt nok vinstokke helt tilbage til for over 20 år siden, som Grethe Mikkelsen har det. De vinstokke, der har det bedst, er dem, vi plantede i Væksthuset, der er et murstensvæksthus med trækvinduer og store sydvendte ruder.

Selvfølgelig skal man følge planteskolen råd, men min erfaring er, at følger man næsten dagligt udviklingen i vækstperioden ved at klippe blade, pudse ranker, tynde ud mellem drueklaserne, vande og ikke mindst sørge for udluftning, så går det ikke helt galt.

Held og lykke!”.