Læser vil have julelys: Vi skal bekæmpe depressionen og fejre Jesu fødsel

Sluk eller tænd? Spørgsmålet om årets julelys deler læserne, som også kommer med råd til alternativer

Skal der slukkes for julelysene i år? Læserne er delt i det spørgsmål. Arkivfoto.
Skal der slukkes for julelysene i år? Læserne er delt i det spørgsmål. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Danskerne forholder sig allerede til, om der skal spares på årets julelys. I en artikel på Bagsiden forleden kunne man læse om et tiltag i Ringkøbings handelsforeninger, hvor man vil halvere årets julebelysning. Også i Hvide Sande tages der hos borgere til december energibesparende beslutninger til december.

Det er dog ikke alle, der synes, det er en god ide.

"Det er op til hver enkelt. Vi skal ikke have et samfund med regeltyrrani," skriver Helle Lillelund i en kommentar til Kristeligt Dagblads artikel, der blev delt på Facebook med spørgsmålet: "Kan man lade julelyset brænde i en krisetid?".

At begrænse julelyset uden at slukke det helt går flere læsere dog ind for. Til spørgsmålet om man må lade julelyset brænde i en kristetid, svarer Bettina Sommer:
"Ja, i hele december måned. Og ikke i fire måneder, som man plejer."

Lis Djurhuus Andersen stemmer i: "Man kan jo nøjes med mørke timer," skriver hun og bliver bakket op af Jakob Juellund Sørensen, der skriver: "Ja og gerne med en timer (der selv slukker lyset, red.) på. Hvor mange har fornøjelse af julebelysning efter midnat?”, svarer han.

En af dem der vil ændre på sine vaner i år, er Anne Mette Borup Jensen, som har et alternativ parat.

"Jeg plejer at have lyskæder på min terrasse. Selvom det er LED-lys, kommer de ikke op i år. Jeg har købt nogle glaspærer med solcelle. De kan så lyse de dage, solen skinner," skriver hun.

Nej, man kan slet ikke tillade sig at have lyskæderne tændt, mener flere derimod. Hanne Lindberg Lauridsen skriver: “Når vi skal spare, så skal de andre også.”

Man kan eksempelvis huske på oliekrisen i 1973, lyder det i flere kommentarer. En af dem er fra Henrik Mygind Andersen.

"Hvad gjorde vi, dengang der var oliekrise i 1970’erne? Slukkede for alt overflødigt lys. Det var en selvfølge for de fleste," skriver han.

Andre læsere står i den modsatte grøft og synes slet ikke, at der skal slukkes for julelysene.

"Mange har LED-lys og bruger slet ikke strøm, og vi skal bekæmpe depressionen og fejre Jesu fødsel," skriver Christina Høj Christoffersen. 

Lone M. Møller mener heller ikke, at vi må lade os overvælde af krisestemning.

"Nogle gange er det nødvendigt ikke at gå med på ‘krisen’. Livet bliver, hvad vi gør det til,” skriver hun.