Prøv avisen

Læsere giver råd om parforhold og utroskab

Med sit budskab om at ville ”anskue utroskab i et mere nøgternt lys” rammer Adam Holm tilsyneladende ned i et emne, mange læsere er optaget af og har en mening om Foto: Thomas Borberg/ritzau

Man må acceptere en vis fejlmargin i parforholdet, lyder det blandt læsernes mange kommentarer til Adam Holms budskab om utroskab og tilgivelse

”Jeg ved ikke, om vi har et for naivt syn på ægteskab og utroskab, men jeg tror, vi har et lidt for romantiseret ideal om den eneste ene.”

Sådan sagde Adam Holm i en video på Kristeligt Dagblads Facebook-side i denne uge i forbindelse med en kronik, han havde skrevet til avisen. Med sit budskab om at ville ”anskue utroskab i et mere nøgternt lys” rammer han tilsyneladende ned i et emne, mange læsere er optaget af og har en mening om. Blandt de mange kommentarer til kronikken er der både opbakning og uenighed, og flere deler også egne erfaringer fra ægteskabet og parforhold.

Utroskab er korrumperende for de fleste, skriver Asker Stig Nielsen, ”for der kræves løgn på løgn, og det kan de færreste sjæle tåle – med mindre de er korrumperede på forhånd”. Det er Lea Wedsgaard Koch enig i og skriver, at ”mange skilsmisser kunne undgås, hvis man lod være med at være utro”.

Keld Molin er en af de læsere, der støtter Adam Holms budskab: ”Ja, ægteskabet er værd at bevare, og ja, man bygger det på skrøbelig grund, hvis man tager Disney-idealet om den eneste ene til sig. Uanset hvordan man tænker om ægteskabet – og det meste andet i tilværelsen – viser alle erfaringer, at man er nødt til at acceptere en vis fejlmargin. Ingen er perfekte. Derfor skal alle vi uperfekte mennesker lytte til Adam Holms primære budskab, som er rigtig relevant: En opfordring til rummelighed og tilgivelse,” skriver han.

Utroskab kan i mange tilfælde (måske ikke altid) undgås med åbenhed og ærlighed, mener Helle Mostrup Skovkjær, der opfordrer til at fortælle sin ægtefælle, hvis man er blevet seksuelt tiltrukket af en anden.

Andre påpeger, at det ikke i sig selv er utroskaben, der er problemet, men løgnene og bedraget omkring et sidespring, der er svært at komme over. ”For det er der, det virkelige tillidsbrud er,” skriver Fie Sandfeld.

Hvordan man tackler et åbent forhold, ved Mo Stine Bjerkesmoen Sieck ikke, skriver hun. ”Måske er det ikke en god løsning, men mere sex med flere mennesker tror jeg er sundt. Jeg tror, det kunne have reddet mit ægteskab, hvis vi måske bare havde talt om problemet åbent. Det gjorde vi ikke, og nu er vi ikke længere et vi.”

Og så deler Kirsten Wind Retoft sin kloge svigermors ord: ”Man kan ikke hindre en fugl i at flyve hen over ens hoved, men man kan forhindre den i at bygge rede.”