Prøv avisen

Læsere: Jyden er undervurderet

Netop afdøde Lars Larsen byggede sit dyneimperium op omkring ordet ”Jysk”. Udklip fra avisen i fredags.

Er det at være jysk et særligt kvalitetsstempel? Det er der mange meninger om, især blandt fynboer

Solid, snusfornuftig og talent for handel. Det er tre karaktertræk, som bliver forbundet med netop afdøde Lars Larsen, der byggede hele sit dyneimperium op omkring ordet ”Jysk”. Det kunne man læse i en nekrolog om ham i avisen forleden.

Men gælder disse karakterbeskrivelser kun for Lars Larsen, eller er det at være jysk et særligt kvalitetsstempel? Således spurgte Kristeligt Dagblad, da artiklen blev delt på avisens profil på Facebook, for at blive klogere på, hvilke værdier læserne forbinder med at være jysk.

Der kom mange kommentarer, både fra jyder og iagttagere af dem fra andre dele af landet.

Vi bliver i forretningsverdenen, for man får en meget bedre service i butikkerne i Jylland, mener Huyen Lam Weile: ”De er meget mere høflige og servicemindede. Det er noget, der gør indtryk på en.”

En anden, der heller ikke selv er fra den landsdel, kommer også med sit bud på nogle særlige kvaliteter ved jyden:

”Stædig, ordholdende, konservativ, ordknap, underspillet, handelsmand – og nej, jeg er fynbo, og det er noget helt andet,” skriver Henrik Lind Jørgensen i kommentarsporet til artiklen på Facebook.

Endnu en fynbo, Hans Nørgaard, skriver: ”Javist, jyden, han er stærk og sej, men slå en fynbo kan han ej.”

Jon Funder de Linde mener, at jyder er undervurderede og forklarer: ”Københavnere begår ofte den fejl at tro, at jyder er tungnemme på grund af deres dialekt. Og på topplan er der mange, der stadig tror, at jyder er bagefter.”

Til det påpeger Michael Reves, at ”fem af de seneste seks statsministre har været jyder”.

Der er en enkelt, Anders Petersen, der skriver, at han ikke har haft en god oplevelse med at være jyde:

”Jeg blev afvist i forbindelse med en jobsamtale, fordi jeg snakkede jysk. De mente ikke, jyder kunne begå sig blandt deres kundekreds i Københavns omegn! Så ikke alle er positive over for jyder.”