Læserne diskuterer: Kan man fortsætte forholdet til sin ekssvigersøn?

Et brevkassesvar om den svære familierelation har fået Kristeligt Dagblads læsere til tasterne

Læserne diskuterer: Kan man fortsætte forholdet til sin ekssvigersøn?
Foto: Unsplash/Al Elmes.

Kan man fortsætte forholdet til sin ekssvigersøn? Det spurgte læserne Karin og Poul Kristeligt Dagblads brevkasse om i forbindelse med datterens skilsmisse. Karin og Poul holder meget af deres, nu tidligere, svigersøn, som de har kendt i 20 år, men de ønsker ikke at såre deres datter ved at holde fast i deres forhold til ham.

Af brevkassens redaktører, Annette og Jørgen Due Madsen, fik Karin og Poul blandt andet at vide, at de ikke kunne forhindre adskillelsen fra svigersønnen, men at de kunne forsøge at give det ord, så sorgen og tankerne ikke forblev usagte imellem dem:

”Sig det, som det er til ham, så han oplever jeres forståelse og jeres overvejelser. Sig, at I har holdt af ham og hans familie, og at det er en sorg for jer, at det ikke skal være sådan fremover. ”

Til slut i svaret fra brevkassens redaktører lød det også, at der måske er andre læsere, der har erfaret noget lignende i deres liv, og som også har gode råd.

Og det har der været – gode råd – ikke mindst på Facebook, hvor flere læsere har reageret på Poul og Karins dilemma. De fleste lader til at være uenige med brevkassen i, at man ikke kan fortsætte forholdet til sin svigersøn efter en skilsmisse. Blandt andet skriver Lisbeth Bruun, at det sagtens kan lade sig gøre: ”Han er stadig familie, da han er far til deres børnebørn. Det må datteren acceptere. Og længere er den ikke, hvis man er voksne og normalt tænkende mennesker.”

Men det er ”meget nemmere på papiret end i virkeligheden”, svarer en anden læser, Joan Graakjær, og Lisbeth Bruun følger op med en sidste kommentar:

”Det kræver, at man sluger nogle gevaldigt store kameler, men det kan lade sig gøre (ikke for alle, det er jeg klar over, men man skylder sine børn at forsøge).”

Også Sofia Juhler er enig med de andre læsere i, at Poul og Karin godt kan fortsætte det gode forhold til ekssvigersønnen. Hun har personlig erfaring fra sin egen familie.

”Min ældste søns far har, siden vi blev skilt i 2003, haft et godt venskab med min far og hans kone. Det har jeg aldrig stillet mig imellem. De har ret til deres egne venskaber, og så længe de holder mig ude af den ligning, så er det kun en berigelse,” skriver hun og fortsætter:

”Vi bør være så voksne, at der kan være plads til den slags. Om ikke andet så for børnenes skyld.”

Alle har en familie. Den kan dog se ud på mange måder. I den kommende tid sætter Kristeligt Dagblad fokus på familien og dens betydning. Følg med i serien her.