Læsernes råd til det gode liv: Vær dig selv og sig tak

Over sommeren har Kristeligt Dagblad bedt 25 indsigtsfulde danskere dele deres råd til det gode liv og opfordret læserne til at bidrage med egne råd. Her bringes nogle af de indsendte anbefalinger fra rundt omkring i landet

dd
Dd.

Hold dig aktiv!

Det gode liv kræver helt klart regelmæssig træning for hele kroppen. Sygdom standser ofte det gode liv, men en god genoptræning kan gøre underværker. Sund kost, socialt netværk og gode familieforhold spiller også en stor rolle for ældre. Jeg selv er 80 år og har været underviser for ældre i krop og bevægelse siden 1980.

Coronatiden har været en øjenåbner for mange ældre. Ensomhed og alenetid er ikke godt for sjælen. Religionen tror jeg også er vågnet hos mange, for nogle til stor gavn og glæde, men desværre også det modsatte hos andre.

Vibeke Frej, Liseleje

Vær dig selv!

Engang i 1980’erne udtalte en dengang kendt digter: Man må være fornem. Jeg tænkte: Hvis du har det sådan, er det fordi, du ikke er ’fornem’ – og så bliver du det aldrig! Sådan er det også med det gode liv. Hvis du søger det – så får du det aldrig. Små børn har det. De glæder sig over og interesserer sig for alt, hvad der rører sig. Hvornår og hvordan går det tabt? Med skolen? Med puberteten? Med aviserne, hvor alle overskrifter siger ’vi’?

En vis Kierkegaard har sagt det: Du er ikke alle andre – du er kun dig selv. Alle, der siger ’vi’, lyver. Hvis du tror, at ’eksperter’ kan give dig det gode liv – så må du tro om igen!

Kasper Nefer Olsen, Tranekær, Langeland, født 1960

Lad ikke solen gå ned over jeres vrede!

Jeg er 94 år, min kone 93. Vi blev gift i 1955 og er her begge. Vort motto – lad ikke solen gå ned over jeres vrede – har vi søgt at praktisere ved at få vendt ’sagen’, inden vi skulle sove. Eventuelle mislyde til de nu voksne børn klares ofte af sætningen: Vi gik vist fejl af hinanden i går.

Ofte giver de blot den gamle ret.

Arnold Jørgernsen, Bjert

Vær opmærksom!

Brug øjnene! Vær opmærksom på, at den såkaldte virkelighed er andet og betydeligt meget mere, end hvad eksempelvis tv og hele den digitaliserede skærmkultur står for. Vær opmærksom på, hvad billedkunstnere overalt på vores plagede klode tilbyder af alternativt nyskabende synsmåder i utallige museer, gallerier, bøger og i lige så mange helligdomme. Vær i det hele taget opmærksom. Som der står i Johannes’ Åbenbaring, kapital 21, vers 5: Og han, der sidder på tronen, sagde: ’Se, jeg gør alting nyt!’.

Leif Hjernøe, Gylling, 83 år

Sig tak!

Det gode liv er, når jeg kan sige tak. Min sklerose får mig dog tit til at sige ak i stedet for tak. Alt kan synes at være så fortvivlet og besværligt, og jeg synes bestemt ikke, der er noget at sige tak for. Det er så let at sidde fast i det negative og glemme, at der er noget at sige tak for lige ved siden af mig, at jeg lever og kan bruge mine hænder. Det er så vigtigt for mit velvære, at jeg kan finde ting at sige tak for. Det gør de grå dage mindre grå og triste.

Herdis Larsen, Vodskov, 65 år