Læserrejse: Dannelsens veje – filosofi, kunst, litteratur, musik og naturvidenskab

Tag med Kristeligt Dagblad og Rønshoved Højskole på et læserophold med fokus på dannelsens veje fra den 24. til den 30. april 2023

Rønshoved læserophold
Rønshoved læserophold. Foto: Rønshoved Højskole.

Naturen, videnskaben, filosofien samt litteraturen er i højsædet, når Rønshoved Højskole og Kristeligt Dagblad slår dørene op til et læserophold, hvor eksistensens mange sider foldes ud. I løbet af ugen møder deltagerne en række foredragsholdere, der kan formidle med engagement og overblik, så naturvidenskaben, litteraturen, kunsten og filosofien bliver nærværende og sætter debatten i gang.

Mandag aften byder forstander Thue Kjærhus velkommen med et foredrag om Rønshoved Højskole, hvis virke og væsen endnu så afgjort er præget af Genforeningen for 100 år siden.

Tirsdag formiddag vil musikhistoriker Jesper Kragh tale om romantikken i musikken, et foredrag, der stiller skarpt på Niels W. Gades musik og danner optakt til aftenens litterære foredrag. Om eftermiddagen får vi besøg af biolog ved Aarhus Universitet Peter Funch, der fortæller om det levende fossil dolkhalen og dens forbindelse til udvikling af vacciner. Aftenens foredrag tager tråden op efter formiddagens foredrag; postdoc ved Flensborg Universitet Markus Floris Markussen fortæller om natten som motiv og tema i romantikken – et foredrag, der rykker ved vores gængse forestillinger om romantikken som harmoniens og idyllens periode.

Onsdag formiddag holder højskolelærer Hans-Tyge Haarløv foredraget “Historien om det hele – om magi og videnskab”, og Thue Kjærhus holder foredrag om det 20. århundredes kvindelige filosof Hannah Arendt, ikke mindst hendes værker "The Human Condition" og "Åndens liv". Dagen rundes af med aftensang med udgangspunkt i de bedste årstidssange ved viceforstander Nina Kjærhus.

Torsdag står i billedkunstens og musikkens tegn. Om formiddagen vil pensioneret overlæge Ib Hessov i foredraget “Kunst giver liv – om kunst på sygehus” forsøge at indkredse, hvad kunsten kan bidrage med på hospitalet. Musikhistoriker Tim Pohle klæder os om eftermiddagen på til aftenens koncert ved at give os overblikket over aftenens komponister og deres væsentligste værker. Aftenens koncert foregår i Sankt Marie Kirke i Sønderborg, hvor violinist David Grimal med "De otte årstider" – en sammenstilling af Vivaldis "Fire årstider" og Piazzollas "De fire årstider"  giver en musikalsk fornyelse af vores blik på årstiderne.

Fredag formiddag står der studiekredse på programmet, så vi endnu bedre kan komme i samtale med hinanden om det, der optager os. Det er også muligt med en vandretur i naturen.

Med det lysegrønne håb som pejlemærke vil teolog, bioetiker og forfatter Mickey Gjerris fortælle om menneske, natur, klima, og hvad der vil motivere mennesker til at leve anderledes. Dagen slutter med sang og musik, når Nina Kjærhus og Jesper Kragh står for fællessang fra Højskolesangbogen.

Lørdag vil kunsthistoriker Kristina Lohe føre deltagerne ind i Emil Noldes farvestærke univers. Foredraget danner optakt til eftermiddagsturen til Nolde Museet i Tøndermarsken, hvor vi kommer helt tæt på Noldes ekspressive mesterværker og går en tur i den have, der inspirerede ham så meget. Ugen rundes af med festmiddag.