Læserrejse: Vær med til at finde lyset i mørket

Kristeligt Dagblad og Rødding Højskole arrangerer i fællesskab læseropholdet "Lys i mørket" til februar

Søndag morgen er der gudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke.
Søndag morgen er der gudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke. Foto: Rødding Højskole.

For 14. gang afholdes "Lys i mørket – en lysfest" på Rødding Højskole, hvor deltagerne efter vinterens mørke fylder lysdepoterne op. 
Lys er temaet, og efter en mørk vinter vil vi sammen genfinde lys, liv og lyst. "I mødet med mørket higer vi efter lyset. Lyset er en af de mest yndede metaforer i kunst, litteratur og kirke," siger højskolens forstander og medvært på kurset, Mads Rykind-Eriksen. Han fortsætter: "Lys er ikke blot en kilde til at kunne se. Lyset er et billede på håb og kærlighed. Lyset er essentielt for selve livet."

Biskop over Fyns Stift Tine Lindhardt indleder læseropholdet med at fortælle om det første lys: "Gud sagde: Der skal blive lys. Og der blev lys!" Det er også titlen på musiker Torben Wahlstrøms bevægende teaterfortælling om en blind fransk modstandshelt.

Søndag morgen er der gudstjeneste i Rødding Frimenighedskirke. Julie Damlund, sognepræst på Østerbro i København, prædiker. Hun er også vært ved Sarvig-søndag på Rødding Højskole, hvor vi, et år forsinket, markerer 100-året for forfatterens fødsel. Ole Sarvig er repræsenteret i både Højskolesangbogen og Salmebogen, og vi synger ham undervejs.

Søren Fauth tager udgangspunkt i sin nye roman "En rejse til mørkets begyndelse". Lyset træder her frem på en mørk baggrund – ligesom kærligheden, tilgivelsen og humoren.

Troels Laursen, der i 2021 stod bag den digitale julekalender "Glæden findes mange steder", taler om lyset i kirkekunsten.

Der er koncert i frimenighedskirken, hvor jazzmusiker Martin Schack og hans orkester Jazz på dansk med stor spilleglæde giver en jazzet fortolkning af den danske sangskat.

Heldagsudflugten går til vestkysten. Her vil deltagerne besøge Aal Kirke, som har landets største romanske kalkmalerier, i Oksbøl ser vi det nye flotte museum FLUGT, og ved Filsø opleves naturgenopretningsprojektet "Det botaniske mirakel".

I Rødding Bio vises Frelle Petersens Oscar-nominerede film "Resten af livet" – om efter sorg at genfinde livsglæden og lyset.

Kaj Munks elskede sang "Den blå anemone", som bryder mørket den første dags i marts, er anledning til en fortælling om kampen for lyset i Kaj Munks liv.

Ingeborg Kastberg er hospicepræst i Haderslev og medforfatter til bogen "Næstehjælp" – om at være næste for en sørgende og turde tænde lys i mørket. Hendes foredrag er en håndsrækning til at yde hjælp til et menneske i sorg.

"Frank og Mørklægningsloven" er en performance om offentlighedsloven – hvad må og skal der kastes lys over, og hvor meget kan politikerne tillade sig at mørkelægge.

"Det skrøbelige menneskeliv" er en samtale mellem lægen Inger Uldall Juhl og præsten Lone Vesterdal om livets store spørgsmål.

Vi fylder lysdepoterne op og synger "Sangen har lysning" og "Midt i al mørket der brænder et lys”. Velkommen til lysfest i Rødding!