Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Viden og forskning

Landbørn har bedre motorik end bybørn

Når man skal udvikle sin motorik, er det vigtigt, at der både er mulighed for at gå, løbe, klatre og hoppe. Foto: Erik Luntang/Ritzau Scanpix

Finske børn, der bor på landet og opholder sig mere udendørs end finske bybørn, har bedre kontrol over deres krop, bedre balance, og de er bedre til at håndtere bolde, viser nyt studie

Det er både sundt og rart at opholde sig udendørs på landet. Luften er ren, vinden frisk, og solens stråler sikrer kroppen D-vitamin. Og så bliver man bedre til at bruge sin krop. I hvert fald hvis man er barn.

Et finsk studie, der blev offentliggjort denne sommer, viser nemlig, at børn mellem tre og syv år, der bor på landet, har væsentligt bedre motorik end børn i samme alder, som bor i en større by.

Helt specifikt er børnene fra landet gennemsnitligt set bedre end børn i byerne til at kontrollere kroppens bevægelser, de har en bedre balance, og de er bedre til at kontrollere objekter – for eksempel bolde.

Ifølge forskerne fra universitetet i Jyväskylä, der står bag undersøgelsen, er den primære og måske indlysende grund til forskellen, at børnene opholder sig mere udendørs, end deres ligesindede i byerne gør.

”Børn udvikler deres motorik ved hjælp af gentagelse og atter gentagelse. For børnenes udvikling er det afgørende, at de spontant kan prøve sig frem, øve sig og lege, når de har lyst,” siger Donna Niemistö, en af forskerne bag studiet, til sciencedaily.com.

Hun forklarer, at børn finder store udendørsarealer, som der er rigeligt af på landet, stimulerende og motiverende, fordi de giver mulighed for at udfolde sig fysisk på flere forskellige måder. Og når man skal udvikle sin motorik, er det vigtigt, at der både er mulighed for at gå, løbe, klatre og hoppe.

Alt håb er dog ikke ude for bybørnene. Noget andet, som er godt for den motoriske udvikling, er at gå til en sportsgren. Og det gør finske børn i byerne oftere end børn på landet, viste forskernes undersøgelse. Ét er i hvert fald helt sikkert: Det er godt for børn at bevæge sig en masse. Det behøver man måske ikke være forsker for at regne ud. Og mon ikke også, det gælder for mennesker i alle aldre?